Αλλαγές στην κυβέρνηση με το «βλέμμα» στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων

Με ανανέωση της εμπροσθοφυλακής ο πρωθυπουργός προχώρησε τις πρώτες παρεμβάσεις στη διάταξη της κυβέρνησης για τα μεγάλα στοιχήματα στα μέτωπα της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και της πανδημίας αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Το νέο σχήμα στον πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνει δυο υπουργούς και δυο υφυπουργούς Επικρατείας και μετακινήσεις σε πόστα που θεωρούνται νευραλγικά για την επίτευξη των στόχων.

Η αποτελεσματική διαχείριση της επόμενης μέρας των καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και της πανδημίας, είναι το ζητούμενο για το Μέγαρο Μάξιμου. Στόχος, που όπως γνωρίζουν καλά και οι πέντε υπουργοί και υφυπουργοί που ορκίστηκαν το μεσημέρι ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του Πρωθυπουργού, προϋποθέτει σκληρή δουλειά και αφοσίωση.

Ο Άκης Σκέρτσος από υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αναβαθμίστηκε σε υπουργό Επικρατείας ως αναγνώριση της αποτελεσματικότητας του μέχρι τώρα έργου του.  Mιλώντας στην ΕΡΤ μετά την ορκωμοσία, έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

«Η σκέψη, η καρδιά όλη η ενέργειά μας βρίσκεται κοντά σε αυτούς που έχουν χάσει τις περιουσίες τους στις πυρόπληκτες περιοχές… να αισθανθούν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Τον καλύτερό τους εαυτό δεσμεύτηκαν να δώσουν από τα νέα τους χαρτοφυλάκια και οι τέσσερις υφυπουργοί προσερχόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο. «Πρόσωπο» της κυβέρνησης γίνεται ο προερχόμενος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου που στο εξής αναλαμβάνει υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου. Έτερος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές ανέλαβε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών.

Τον Γιάννη Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαδέχτηκε ο Γιώργος Στύλιος, ενώ ο Θεόδωρος Λιβάνιος από υφυπουργός στον Πρωθυπουργό ορίστηκε υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του Γιώργου Στύλιου.

Αναδιάταξη δυνάμεων

«Το κράτος θα είναι κοντά, ήδη έχουμε αναδιατάξει και θα αναδιατάξουμε κι άλλο τις δυνάμεις μας στο Μέγαρο Μαξίμου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είχε σχηματίσει στο μυαλό εδώ και λίγες ημέρες αυτές τις αποφάσεις που αφορούν στην εμπροσθοφυλακή της κυβέρνησης. Ως καταλύτης λειτούργησαν οι πυρκαγιές.

Αντανάκλαση της πρωθυπουργικής απόφασης ήταν οι στοχευμένες αναφορές στις δημόσιες παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών.

Το αποτύπωμα των πυρκαγιών φέρνει την κυβέρνηση ενώπιον δυο πολύ σημαντικών προκλήσεων που συνιστούν ταυτοχρόνως και ισάριθμα προσωπικά στοιχήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας όπως επίσης και των άλλων πυρόπληκτων περιοχών αλλά και του Τατοΐου. Δυο σχέδια για τα οποία περνάει από εξετάσεις η κυβερνητική αξιοπιστία και ταχύτητα.

Όμως στον πολιτικό ορίζοντα του φθινοπώρου διανοίγεται ένα πακέτο στόχων που αφορούν στα πρώτα προγράμματα για:

  • την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών
  • του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γι’ αυτό και η πρώτη φάση των αλλαγών στην κυβέρνηση αρχίζει με την ενίσχυση του σχήματος στο Μέγαρο Μαξίμου με δυο υπουργούς και δυο υφυπουργούς επικρατείας.
Με αυτήν αποκαθίσταται η έκτακτη σύνθεση με την οποία λειτούργησε στο τελευταίο οκτάμηνο η κυβέρνηση έχοντας και την εμπειρία των αλλεπάλληλων κρίσεων.
Τώρα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη δεύτερη φάση των αλλαγών, δηλαδή στον ανασχηματισμό, ο οποίος είναι προφανές ότι θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός.

Τα καθήκοντα των νέων υπουργών

Με πυξίδα την εμπειρία των αλλεπάλληλων κρίσεων, οι οποίες και υπέδειξαν την ανάγκη μετασχηματισμού του μηχανισμού στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί.

Ο νέος υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, είναι αρμόδιος για το συντονισμό, την παρακολούθηση και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, στοιχεία που αποτελούν τους μείζονες πυλώνες του επιτελικού κράτους. Είναι υπεύθυνος τόσο για τη συνεκτικότητα, όσο και για την αποτελεσματική υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Σκέρτσος συνεχίζει να εποπτεύει τις κυβερνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ θα συντονίζει και την πολιτική αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές.

Με θητεία σε καίριες κομματικές θέσεις όπως αυτή του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και τεχνοκρατικό προφίλ, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου αναλαμβάνει τα θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης, ενώ είναι αρμόδιος για την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε θέση – «κλειδί» για τη διαχείριση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, ο Χρήστος Τριαντόπουλος θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Πρώτιστες αρμοδιότητές του η ταχεία παροχή της βοήθειας στους δικαιούχους και η σάρωση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Με καθήκοντα που αφορούν στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους, στα ψηφιακά έργα και ειδικά στις δράσεις με επίκεντρο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μετακομίζει από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως υφυπουργός ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Με την τεχνογνωσία της ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου, ο Γιώργος Στύλιος αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με το χαρτοφυλάκιό του να περιλαμβάνει την ψηφιακή μετάβαση υπηρεσιών του υπουργείου, αλλά και τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων τμήμα των οποίων θα κατευθυνθεί στην αποκατάσταση των καλλιεργειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

«Όλοι μαζί σαν μια οικογένεια θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ γρήγορα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης ως οντότητα να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό τις απώλειες, όλα αυτά που δημιουργήθηκαν στο παραγωγικό κομμάτι της χώρας μας» δήλωσε ο Γιώργος Στύλιος.

Δριμεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σφοδρή κριτική για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης με κάθε του κίνηση αποδεικνύει ότι δεν κατάλαβε και δεν διδάχτηκε τίποτα, η συγνώμη του ήταν απολύτως προσχηματική», σχολίασε δηκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας: «Αναβάθμισε τον κ. Σκέρτσο που με τα ψέματά του για τα εναέρια Μέσα πυρόσβεσης, τα οποία επιβεβαίωσε μέχρι και ο κ. Χαρδαλιάς, εξόργισε όλη την Ελλάδα. Και υποβάθμισε την κα Πελώνη, ώστε να μπορεί να συνεχίσει άνετα τις διακοπές της. Επιβεβαίωσε έτσι, πως όλη την ευθύνη τη φέρει στο ακέραιο ο επικεφαλής του ξεχαρβαλωμένου επιτελικού κράτους, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

Σε υψηλούς τόνους ασκούν κριτική και τα άλλα κόμματα.

«Για την κυβέρνηση φαίνεται πώς όλα έγιναν καλά. Φταίει μόνο η επικοινωνία. Γι’ αυτό φρόντισαν σήμερα να διορίσουν σήμερα νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο. Εγώ πραγματικά αναρωτιέμαι: με τέτοια καταστροφή κανένας στην κυβέρνηση δεν έχει πολιτική ευθιξία;» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Καμιά “αναδιάταξη” των κυβερνητικών στελεχών δεν μπορεί να παραγράψει εγκληματικές ευθύνες, ούτε να παραπλανήσει ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η άμεση πλήρης αποζημίωση και αποκατάσταση των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί» τόνισε το ΚΚΕ.

«Ο πρωθυπουργός “ανακάτεψε την τράπουλα”, με τα ίδια, σημαδεμένα χαρτιά. Το “ανακάτεμα της τράπουλας” όμως συναντάται μόνο σε τυχερά παίγνια και όχι σε κυβερνήσεις», σημείωσε η Ελληνική Λύση.

«Επικοινωνία και λεηλασία το στίγμα του μίνι ανασχηματισμού – Καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης» ανέφερε το ΜέΡΑ 25 και έκανε λόγο για κραυγαλέα απουσία γυναικών από το κυβερνητικό σχήμα.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη, Λάμπρος Παναγιώτου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Πιέρρος Τζανετάκος, Γιώργος Παντελάκης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση