Δ. Καραβέλλας στο Πρώτο: Προτεραιότητα τώρα στα αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα (audio)

«Ως πρώτη προτεραιότητα πρέπει να δούμε τα έργα, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά, να κρατήσουν το έδαφος και να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο των πλημμυρών. Σε πολύ δεύτερη μοίρα μπαίνουν οι αναδασώσεις», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Έχουμε και Λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη, ο γενικός διευθυντής WWF Ελλάδος, Δημήτρης Καραβέλλας.

1.000.000 καμένα στρέμματα για τα δεδομένα της χώρας μας είναι μια τεράστια έκταση. «Είναι λογικό να υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου, να πάμε όλοι να φυτέψουμε, αλλά αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε την φύση να κάνει την δουλειά της, να δούμε με ποιον τρόπο θα υπάρξει φυσική αναγέννηση, να δούμε με ποιον τρόπο στις περισσότερες περιπτώσεις και περιοχές, η φύση θα μπορέσει να αναγεννηθεί».

Υπάρχουν ζητήματα στην Πελοπόννησο, σημείωσε ο κ. Καραβέλλας, γιατί οι περιοχές εκεί είναι διπλοκαμένες και τριπλοκαμένες.

«Τώρα πρέπει να θωρακίσουμε και τους εαυτούς μας και τα δάση απέναντι σε αυτό που λέγεται διάβρωση και πλημμυρικά φαινόμενα. Θα χρειαστεί πολύ γρήγορα να βγουν μελέτες, να δημιουργηθούν κορμοδέματα και τεχνικές που είναι γνωστές δυστυχώς από την τόση εμπειρία που έχουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία αντίδρασης που δεν πρέπει επ’ ουδενί να την ξεχάσουμε και αφορά την επόμενη ημέρα και τι θα αλλάξει, σύμφωνα με τον κ. Καραβέλλα. «Αν θέλουμε με κάποιον τρόπο να τιμήσουμε τους χιλιάδες, πυροσβέστες, κατοίκους, εθελοντές που έχουν δώσει έναν απίστευτο αγώνα όλες αυτές τις μέρες, να τιμήσουμε και τον άνθρωπο που χάθηκε, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το σημερινό μοντέλο έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να διαμορφωθεί μια νέα εθνική στρατηγική διαχείρισης πυρκαγιών, η οποία να επικεντρώνεται στην έγκαιρη και ουσιαστική πρόληψη, στο πώς διαχειριζόμαστε την καύσιμη ύλη».

Υπάρχει και σε άλλες χώρες μια σημαντική εμπειρία σε ό,τι λέγεται πυρκαγιές. Μπορούμε να φέρουμε μια τεχνογνωσία από εκεί, «αλλά δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. αυτά που έχουμε πει ως οργάνωση εδώ και 20 χρόνια, παραμένουν τελείως επίκαιρα. Πριν από λίγο, έστειλα μια επιστολή στον Πρωθυπουργό, παραδίδοντας 63.000 υπογραφές πολιτών που έχουμε μαζέψει μέχρι στιγμής σε μια δημόσια έκκληση για έμφαση στην πρόληψη και περιέχεται σειρά από συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει η πολιτεία», είπε ο γενικός διευθυντής WWF Ελλάδος.


«Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί ως κράτος κα να δούμε θεσμικά αυτό που λέγεται προστασία δασών και πρόληψη πυρκαγιών, υπάρχει ανάγκη να γίνει αυτό που λέμε κάθαρση του θεσμικού πλαισίου. Αν είχαν γίνει τα προφανή, θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα. Ας σταθεί έστω αυτή η ζημιά που έχουμε πάθει, η αφορμή να το κάνουμε εδώ και τώρα, όλοι μαζί».

Μέσα σε αυτές τις φωτιές υπάρχει μια άγρια ζωή που χάθηκε, προσέθεσε ο κ. Καραβέλλας. Επειδή όμως υπήρχαν και άκαυτα σημεία, κάποια ζώα από αυτά, έτρεξαν εκεί και σώθηκαν. Ένα κρίσιμο στοιχείο αφορά την διατήρηση του εδάφους και την δυνατότητα να δώσουμε στην φύση τον χρόνο και τον χώρο να αναγεννηθεί και μέρος αυτής της φυσικής εξέλιξης αφορά και το πώς η μικροπανίδα επανέρχεται σε έναν τόπο. «Αν επιτρέψουμε στην φύση να κάνει την δουλειά της και η πανίδα θα επανέλθει. Την επόμενη άνοιξη οι συνθήκες μπορεί να είναι τελείως διαφορετικές, να δούμε και πρασινάδα, αλλά τα δάση, τα πευκοδάση για παράδειγμα, θέλουν 20 χρόνια για να ξαναγίνουν. Αυτή είναι μια διαδικασία φυσικής εξέλιξης και αν αφήσουμε την φύση να λειτουργήσει με τους δικούς της κανόνες, μπορεί να επανέλθει».

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση