«Ούτε ένα πεύκο για μέλι, ούτε χορτάρι για τα ζώα» – Φωνές απόγνωσης από την Εύβοια (video)

«Πράσινο φύλλο δεν βλέπεις, λιωμένες είναι ακόμα και οι πέτρες». Ο μελισσοκόμος Στάθης Μακρής μιλάει στην ΕΡΤ για το χωριό του, την Κερασιά και τα μελίσσια που υπερασπίστηκε μαζί με 20 συγχωριανούς του, «αλλά δεν απέμεινε παρά ό,τι μεταλλικό υπήρχε πάνω σε κάθε κυψέλη».

«Το πανέμορφο δάσος, τα έλατα που δεν καίγονταν ποτέ στο όρος Ξηρό, οι κουμαριές και η ερείκη, χάθηκαν παρά την υπεράνθρωπη μάχη». Όπως αφηγείται ο μελισσοκόμος, είχαν κόψει τα ξερά χόρτα και ήταν έτοιμοι για την μάχη. Τα τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής όμως, έφυγαν ξαφνικά και «ακολούθησε άνεμος, βουητό και λάμψη, να μην μπορείς να σταθείς».

Είχε ζήσει μικρός την φωτιά του 1977, όμως αυτή την φορά προειδοποιεί ότι «θα φύγουν όλοι αν δεν στηριχθούν».

Δ. Μαργαρίτης: Η κτηνοτροφία στην Εύβοια έχει τελειώσει

Ο Πρόεδρος της  Κοινότητας Κερασιάς Δημήτρης Μαργαρίτης που είναι εποχικός πυροσβέστης και κτηνοτρόφος, δηλώνει ότι 850 αιγοπρόβατα, σταύλοι, αποθήκες, ένα σπίτι και το 85% της εθνικής παραγωγής ρητίνης παραδόθηκαν στην πύρινη κόλαση.

Αυτό ήταν το τέλος της κτηνοτροφίας, είπε, εξηγώντας:  Πού θα βοσκήσουν τώρα τα ζώα.

«Το κράτος πρέπει να αποζημιώσει, όχι 100% αλλά , 200% . Είναι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει άλλη δουλειά», τόνισε.

Ως εθελοντής πυροσβέστης λέει ότι όλοι στο χωριό θαύμαζαν τον εξοπλισμό των Ρουμάνων πυροσβεστών.

Όσοι έμειναν κατά την εκκένωση γλίτωσαν τα σπίτια, προσθέτει ο πρόεδρος της Κοινότητας κι ευχαριστεί τους ανθρώπους που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση και τους εθελοντές που στάθηκαν κοντά στους πληγέντες.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση