Αρχαία Ολυμπία: Νέες εστίες και αναζωπυρώσεις σε Γαλανή και Χελιδόνι – Μάχη για τον αρχαιολογικό χώρο

Έχει απομακρυνθεί η φωτιά στην Ηλεία από τον αρχαιολογικό χώρο και την Ολυμνπιακή Ακαδημία. Δύο είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες σε 7 σημεία ταυτοχρόνως. Τα μέτωπα είναι στην περιοχή Γαλανή.

Η μάχη των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσω έχει στόχο να μην περάσει η φωτιά από την Γαλανή γιατί θα κινδυνέψει εκ νέου η Αρχαία Ολυμπία και ο αρχαιολογικός χώρος. Το έργο των ομάδων πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Παρών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ενημερώνεται στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής για το σχέδιο κατάσβεσης. ο υπουργός δήλβωσε πως η ιδιεταιρότητα της κατάστασης απαιτεί την εφαρμογή ειδικού σχεδίου κρίσεων για την περιοχή.

Νέο μέτωπο υπάρχει στην κοινότητα του Χελιδονίου. Επιχειρούν 174 πυροσβέστες, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Όλυμπος καθώς και πολλά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Συνδράμουν μονάδες του Στρατού, πολλές υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Μάχη με τα ενεργά μέτωπα έδωσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η πολιτική προστασία και οι εθελοντές μαζί με τους κατοίκους για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια τους. Το μεσημέρι αναμένεται να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η περιοχή είναι δύσβατη και συνεχίζονται οι προσπάθειες από τα εναέρια μέσα. Διάσπαρτες εστίες εντοπίζονται στο δρόμο προς Λάλα και Κοσκινά και γύρω από τα χωριά Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανο.

Ρεπορτάζ: Χρίστος Πλευριάς

www.ertnews.gr

Νίκη Παπαδούλα

Αφήστε μια απάντηση