Θερμόπληκτη χώρα: «Καμίνι» η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη ― Στα ύψη ο υδράργυρος και τις επόμενες ημέρες – Οδηγίες (video)

Ο ακραίος καύσωνας συνεχίζει να πλήττει τη χώρα, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 45 βαθμούς σε πολλές περιοχές, και σε κάποιες μάλιστα να τους ξεπερνάει.

Στα αστικά κέντρα η κατάσταση είναι μοιραία χειρότερη, ειδικά για όσους είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, για τους οποίους η Πολιτεία ανακοίνωσε ειδικά μέτρα προστασίας.

Στην «Αθηναϊκή ριβιέρα» από το πρωί οι πολίτες αναζητούσαν μια θέση στις δωρεάν ξαπλώστρες.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και πάνω από 43 βαθμούς, επικρατούν στην Κρήτη και ο κόσμος μένει μέχρι αργά στις παραλίες. Πόλεις όπως η Λάρισα, επίσης δοκιμάζονται σημαντικά από τον καιρό.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη. Η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, οπότε το κύμα θα κορυφωθεί, με τις μέγιστες τιμές να αναμένονται στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο. Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, η οποία θα γίνει αισθητή και στην υπόλοιπη χώρα το σαββατοκύριακο. 

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή και ελαφρώς μεγαλύτερη το επικείμενο σαββατοκύριακο «βλέπει» στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών συστήνει όσο διαρκεί ο καύσωνας την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και τον περιορισμό των μετακινήσεων. Όσοι δεν μπορούν να το αποφύγουν να χρησιμοποιούν καπέλο, σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου και να φορούν άνετα, βαμβακερά και λεπτά ρούχα.

Στις οδηγίες προφύλαξης, συμπεριλαμβάνονται η αποφυγή σωματική κόπωσης, άφθονη λήψη νερού και φυσικών χυμών και δροσερά μπάνια. Όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή πάσχουν από χρόνια νοσήματα πρέπει να έχουν διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους.

Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πιο πολλούς καύσωνες, βροχοπτώσεις, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσουμε συχνά ακραία υδρομετεωρολογικά φαινόμενα. «Πρέπει να οργανωθούμε – πρέπει τα σχέδιά μας να είναι τέτοια ώστε να αντιμετωπίσουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια πιο πολλούς καύσωνες, βροχοπτώσεις, πλημμύρες, πιο πολλές δασικές πυρκαγιές» επισημαίνει σχετικά ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Κώστας Παπαδόπουλος, Βαλέρια Δολαψάκη, Ιάσων Τάβλας, Πέγκη Μπρούσαλη

Μετεωρολόγοι ΕΡΤ: Αναστασία Τυράσκη, Παναγιώτης Γιαννόπουλος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση