Η μακρά ζωή της Covid 19

Οι τελευταίες εξελίξεις διεθνώς που αφορούν την πανδημία αναλύθηκαν στην εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο», με καλεσμένο τον Γιάννη Πρασσά, Δρ. μοριακής βιολογίας, μόνιμο ερευνητή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mount Sinai Hospital του Τορόντο και υπεύθυνου καινοτομίας και έρευνας του Lunenfeld Tanenbaum Research Institute, που είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό ινστιτούτο βιολογικών ερευνών του Οντάριο, στον Καναδά.

Ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος ρώτησε, μεταξύ άλλων, τον κ. Πρασσά για την πορεία των μεταλλάξεων, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, την ανάγκη ή όχι επανάληψης τους, καθώς και τις επιπτώσεις της λεγόμενης long covid, δηλαδή των μακρών συνεπειών της νόσου.

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, μεσοπρόθεσμα σχεδόν όλοι οι άνθρωποι παγκοσμίως θα έρθουν σε επαφή με τον ιό, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, καθώς αυτός δεν θα πάψει να κυκλοφορεί μέσω των διάφορων μεταλλάξεων. Ωστόσο, όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά. Επομένως, για τους περισσότερους ο διπλός εμβολιασμός σημαίνει το τέλος της Covid 19 ως εν δυνάμει σοβαρής απειλής για την υγεία τους. Εν τέλει, μέχρι να μολυνθούν όλοι για πρώτη φορά, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων θα είναι από μη πλήρως εμβολιασμένους. Κάποιοι αναλογικά πολύ λίγοι διπλοεμβολιασμένοι, κατά βάση πολύ ηλικιωμένοι και ευπαθείς, θα πεθάνουν όταν τους βρει ο ιός.

Όλα τα εμβόλια που έχουμε είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όσον αφορά την προστασία από βαριά νόσηση και θάνατο, από όλες τις γνωστές μεταλλάξεις. Επιπλέον, τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά την “πιθανότητα” να κολλήσει κανείς τον ιό και να τον μεταδώσει. Σχετικά με πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες της covid 19, είναι πλέον γνωστό ότι ένα σημαντικό ποσοστό νοσουντων θα ταλαιπωρηθούν για καιρό από τον ιό. Αντιθέτως, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη μακροχρόνιων επιπτώσεων από τα εμβόλια. Επίσης, υφίστανται πλέον πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν καθόλου την γονιμότητα και την υγεία/έκβαση εγκυμοσύνης, ο δε εμβολιασμός των νέων (12-17 ετών) όπου έχει γίνει μαζικά κύλησε πολύ φυσιολογικά και χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

 

www.ertnews.gr

Μαρία Νικολαΐδου