Εστίαση: Μέχρι τέλος του μήνα οι αιτήσεις για το πακέτο στήριξης

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις εστίασης να υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στη δράση του ΕΠΑνΕΚ συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, για επιδότηση με κεφάλαιο κίνησης, ενώ ήδη έχουν εκταμιευθεί πόροι ύψους 14,4 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ωστόσο, παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δώσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες έχουν υποβάλει αιτήσεις εντός της προθεσμίας, ωστόσο το σύστημα δεν τις έχει κάνει δεκτές ενώ μπορεί να πληρούν τα κριτήρια, καθώς είχαν παραλείψεις ή δεν είχαν συμπληρωθεί σωστά.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου, πρόκειται για περίπου 3.000 αιτήσεις από επιχειρηματίες που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία και στους οποίες θα δοθεί με τον τρόπο αυτό, η δυνατότητα να συγκεντρώσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο όσα απαιτούνται, ώστε να υποβληθεί εκ νέου σωστά η αίτηση, εφόσον δεν έχει υπάρξει ένσταση στην αρχική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις εστίασης με πτώση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 από 30% και πάνω.

Ταχύτητα

Από εκεί και πέρα, οι εκταμιεύσεις συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και με ταχύτητα πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου, οι οποίες σημείωναν πως οι επιχειρήσεις γνωρίζουν εκ των προτέρων το ποσό το οποίο θα λάβουν τελικά, ώστε να έχουν κάνει προγραμματισμό τους πρώτους μήνες της επανεκκίνησης, καθώς η ενίσχυση υπολογίζεται στο 7% του τζίρου που εμφάνισαν το 2019, με μέγιστο ποσό τα 100.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες ζητούν επίσπευση της εκταμίευσης των πόρων από το πρόγραμμα, καθώς κατά την επαναλειτουργία του κλάδου περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις είχαν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα μετά το πολύμηνο lockdown και βρίσκονται σε δυσμενή θέση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στη δράση έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 9.340 επιχειρήσεις εστίασης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 94,7 εκατ. ευρώ, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίζεται και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με τις αιτήσεις να υπολογίζεται ότι ξεπερνούν στο σύνολό τους, τις 25.000.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση