Γ. Κονιδάρης στο Πρώτο στη «γραμμή» του Μεσσηνίας: Η Πολιτεία να επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Εκκλησία (audio)

«Χλιαρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τους εμβολιασμούς, ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Κονιδάρης, ο οποίος – μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα – τάχθηκε υπέρ της άποψης που εξέφρασε στον σταθμό μας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε όλους.

«Έχουμε όχι απλώς παραφωνίες, αλλά και κακοφωνίες στην εκκλησία. Και για αυτό ακριβώς δεν ξέρω πόσο τελεσφόρησε η επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια στη Σύνοδο, η οποία έβγαλε αυτή τη χλιαρή ανακοίνωση που είναι ήξεις αφίξεις, και μπορείς να την ερμηνεύσεις όπως θέλεις, καθώς συστήνει τον προαιρετικό εμβολιασμό.

«Ο κ. Χρυσόστομος είναι μέλος της παρούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Προφανώς θα είπε την άποψή του η οποία συγχωνεύθηκε με τις απόψεις των υπολοίπων και βγήκε αυτό το ανακοινωθέν. Δεν έχει την ίδια βαρύτητα η δήλωση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας με την ανακοίνωση της Συνόδου, όπου υπάρχουν και άλλοι που έχουν αντίθετη άποψη», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Κονιδάρης, για το λόγο αυτό έχει αποφασιστεί να μιλάει εκ μέρους της εκκλησίας μόνο ο εκπρόσωπος τύπου, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο να βγαίνουν προς τα έξω διαφορετικές απόψεις, που δημιουργούν μια σύγχυση στον κόσμο, ο οποίος ούτως ή άλλως τελεί σε σύγχυση.

 

«Και στην Επιτροπή των ειδικών ακούγονται δυστυχώς πολλές φωνές. Δεν καταλαβαίνω γιατί βγαίνουν όλοι για να έχουν “στασίδι” στην τηλεόραση και να ακούμε όλη ημέρα για τα κρούσματα. Αυτό έχει κουράσει τον κόσμο ο οποίος θέλει απλές και κατανοητές προτάσεις. Και η πρόταση εδώ είναι εμβολιασμός. Αλλά αφού ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων,  θεωρώ ότι μπορεί κάποια στιγμή να αποφασιστεί από την Πολιτεία – όχι από την Εκκλησία –, να εμβολιαστούν υποχρεωτικά οι Μητροπολίτες και οι εφημέριοι, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με απροσδιόριστο αριθμό ανθρώπων, μέσα και έξω από τους ναούς. «Διότι εξομολογούν, επισκέπτονται σπίτια, τελούν μνημόσυνα και τρισάγια», σημείωσε. Ειδικά για τους μητροπολίτες εκτίμησε ότι πολλοί ιεράρχες έχουν εμβολιαστεί, «αν και κάποιοι δεν το λένε και το κρατάνε μυστικό».

«Δεν είναι αποτελεσματικό το να καλούμε την Εκκλησία να βγάλει τα “κάρβουνα από τη φωτιά”, διότι η Εκκλησία κοιτάει να εμφανίσει προς τρίτους, τουλάχιστον μια στοιχειώδη συνοχή. Αν δεν το επιβάλει η Πολιτεία, δεν μπορεί να το κάνει η Εκκλησία από μόνη της», υπογράμμισε ο καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου.

Επισήμανε ότι η οι ιερείς, αυτή την περίοδο, μπορούν να απευθυνθούν σε ένα πολύ μικρό κοινό, καθώς – λόγω των μέτρων -λίγοι πιστοί παρακολουθούν τις λειτουργίες και τις ακολουθίες. Παράλληλα, υπάρχουν «διάφορα ιστολόγια στα οποία πρώην μητροπολίτες κληρικοί μοναχοί και εκκλησιαστικές οργανώσεις γράφουν υπερβολές ότι είναι επικίνδυνος ο εμβολιασμός», σημείωσε.

«Αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ότι θα κοιτάξει να περιορίσει και να πατάξει τέτοιες φωνές. “Φέξε μου και γλίστρησα”, είναι επείγον το ζήτημα. Χρειάζεται το ταχύτερο να εμβολιαστούν αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι προφανές ότι υπάρχουν περιοχές, όπως η Φλώρινα, όπου εκεί ο Μητροπολίτης συγκεκριμένης κατευθύνσεως, είναι κατά του εμβολιασμού», κατέληξε ο κ. Κονιδάρης.

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας
image}

Αφήστε μια απάντηση