Κεφαλονιά: Δύσκολη η νύχτα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς – Εκκενώνονται τώρα τρία χωριά

Εξαιρετικά δύσκολη θα είναι η νύχτα για τη Νότια Κεφαλονιά, αφού η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Καμπιτσάτα με τη βοήθεια και των ισχυρών ανέμων, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από ξηρά και αέρα φαίνεται να σταμάτησαν τις φλόγες πριν επεκταθούν στον εθνικό δρυμό του Αίνου, ωστόσο εκκενώθηκαν προληπτικά το χωριό Καπανδρίτι και άλλοι δύο οικισμοί, καθώς η φωτιά είχε φτάσει σε απόσταση αναπνοής.

Μπορεί οι τιτάνιες προσπάθειες των Πυροσβεστικών δυνάμεων να απέτρεψαν τις φλόγες να μπουν στο χωριό Καπανδρίτι, όμως με απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου, Θεόφιλου Μιχαλάτου, αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Μαρκόπουλο, Πάστρα και Κρεμμύδι, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρει στην απόφασή του ο Δήμαρχος, η απομάκρυνση του πληθυσμού γίνεται «για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή».

Στο μεταξύ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, σε δηλώσεις της σε Μέσα Ενημέρωσης, άφησε να εννοηθεί ότι η φωτιά ξεκίνησε από βοσκό της περιοχής κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν.

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την Πυροσβεστική η οποία τώρα ασχολείται, κυρίως, με την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Παράλληλα με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. μεταβαίνει στην Κεφαλονιά για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι, με τους κατοίκους να μην έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους. Όπως αναφέρει στην απόφασή του ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, η απομάκρυνση του πληθυσμού γίνεται «για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αργοστολίου χαρακτήρισε «επικίνδυνη την πυρκαγιά στο Καπανδρίτι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο σημείο, αλλά και της υψηλής θερμοκρασίας», ενώ για την εκκένωση του χωριού δήλωσε ότι «έγινε κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας».

Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Ελειού-Πρόνων. Στο σημείο βρίσκεται μεγάλη πυροσβεστική δύναμη με 38 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα, 2 καναντέρ, 1 air tractor, 4 πετζετέλ και 2 ελικόπτερα. Ακόμα, ακτοπλοϊκώς μεταβαίνουν από Πάτρα και Κυλλήνη 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, για να ενισχύσουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ — Ρεπορτάζ Ανδρέας Παπαδημητρίου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση