Από 5 Ιουλίου “σαλπάρουμε” με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ

Από Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς νησιά θα απαιτούνται για τους ενήλικες πιστοπoιοητικό εμβολιαsμού ή νόσησης, αρνητικό PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό rapid test τις τελευταίες 48 ώρες, είπε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Για ανήλικους 12-17 ετών ισχύει οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test. Οι ανήλικοι 12-18 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Για την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσους είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα καθώς και όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών ΠΕ για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση (αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, όπως ισχύει) και όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων σε πολύ κοντινές αποστάσεις, σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης (και αυτοί με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου).

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σύντομα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα ισχύουν στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας αλλά και στην κατάταξη των Περιφερειακών Ενοτήτων σε επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3). Ακόμη, ο Δήμος Λειψών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

Αντίθετα, οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). Οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1). Οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Πηγή: ΕΡΤ1

www.ertnews.gr

Η-Β Παπαϊωάννου

Αφήστε μια απάντηση