Μετάλλαξη Δ: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Στη μετάλλαξη Δ αναφέρθηκε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.Τόνισε ότι χρειάζεται εντατικοποίηση των εμβολιασμών και ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος.

«Όλοι να κάνουν τις δυο δόσεις εκτός από τις περιπτώσεις του μονοδοσικού εμβολίου» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Πρόσθεσε ότι η προστασία μετά από δυο δόσεις AstraZeneca έναντι σοβαρής νόσησης από τη μετάλλαξη Δ ανέρχεται σε 92% ενώ με το Pfizer φτάνει το 96%.

Είχαμε μπει σε κλίμα αισιοδοξίας, αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρήγορα είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σημείωσε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ η μετάλλαξη Δ είναι η πιο μεταδοτική από όλες και από μετάλλαξη προς παρακολούθηση μπήκε στην κατηγορία μετάλλαξη ιδιαίτερα ανησυχητική.

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 29 περιπτώσεις και προβλέπεται ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα επικρατήσει έως το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δ.

Σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος η μετάλλαξη Δ έχει 50-70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ενώ όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δ θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα εμβολιαστικά προγράμματα Ισραήλ και Ηνωμένου Βασιλείου με τα οποία, όπως ανέφερε, υπήρξε σχετικά σύντομα υψηλό ποσοστό ανοσίας. «Η εμφάνιση επομένως επιδημικής έξαρσης – έστω μικρής- στο Ισραήλ σε ανεμβολίαστους ενήλικες δείχνει κάτι πολύ σημαντικό: ότι το ποσοστό ανοσίας 60% που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα μοντέλο -εμβολιασμού δεν είναι επαρκές για την προστασία από τη μετάλλαξη Δ».

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση