ΗΠΑ: Περίπου 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Johnson θα πεταχτούν ως ακατάλληλες

Περίπου 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της Johnson & Johnson που παρασκευάστηκαν σε ένα εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, θα καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς κρίθηκαν ακατάλληλες προς χρήση.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο αυτό, έχει διακοπεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Εκτός από το εμβόλιο της Johnson & Johnson, στον ίδιο χώρο παρασκευαζόταν και το εμβόλιο της AstraZeneca, και συστατικά του δεύτερου, αναμίχθηκαν κατά λάθος, με εκείνα του πρώτου. Ως αποτέλεσμα, αχρηστεύτηκαν 15 εκατομμύρια δόσεις. Τα εμβόλια αυτά, δεν βγήκαν ποτέ από το εργοστάσιο για να διανεμηθούν, ωστόσο, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα New York Times έκριναν, πως πρέπει να καταστραφούν και άλλες παρτίδες.

Ο FDA συνεχίζει τον έλεγχο άλλων παρτίδων του εμβολίου.

Η παραγωγή του σκευάσματος της AstraZeneca διακόπηκε οριστικά στο εργοστάσιο αυτό. Η παραγωγή του εμβολίου της J&J έχει ανασταλεί εν αναμονή της απόφασης των υγειονομικών αρχών. Η FDA όμως ανέφερε σήμερα ότι «δεν είναι ακόμη έτοιμη» να δώσει έγκριση για να ξαναρχίσει η παραγωγή και ότι «συνεχίζει να εξετάζει τα προβλήματα» σε συνεργασία με στελέχη της J&J και της Emergent BioSolutions.

Τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που παρήχθησαν στην ίδια μονάδα περιμένουν ακόμη το «πράσινο φως» των αρχών για να εξαχθούν. Η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δωρίσει αυτά τα εμβόλια σε φτωχές χώρες, κυρίως μέσω του μηχανισμού Covax.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία αποφάσισε να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, συστήνει να μην κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν παρουσιάσει το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Ρούλα Κρικώνη

Αφήστε μια απάντηση