Στη Χίο η δίκη 4 κατηγορουμένων για τη φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας- 70 οργανώσεις ζητούν δίκαιη δίκη

Στο μικτό ορκωτό δικαστήριο της Χίου, δικάζονται την προσεχή Παρασκευή, 11 Ιουνίου, 4 αιτούντες άσυλο αφγανικής καταγωγής, κατηγορούμενοι για την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2020.


70 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές με κείμενό τους τονίζουν ότι “το δικαίωμα των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι εγγυημένο και ότι οι τέσσερις μετανάστες γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ”.
Οι ομάδες επισημαίνουν, ότι από τη στιγμή της σύλληψής τους και πριν από οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία νόμου, οι έξι (συνολικά) έφηβοι μετανάστες έχουν παρουσιαστεί στο κοινό ως ένοχοι.
Να σημειωθεί ότι οι δύο ανήλικοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν ήδη σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, τον περασμένο Μάρτιο, που κατά τις οργανώσεις, που υπογράφουν το κείμενο συμπαράστασης αυτό έγινε “παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σε μία δίκη γεμάτη παρατυπίες”.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Υπογραφές Δίκη 4 Μοριας Χίος

www.ertnews.gr

Θοδωρής Πυλιώτης
image}

Αφήστε μια απάντηση