ΣΥΡΙΖΑ: Θεατής η κυβέρνησης στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ για ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης  με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή που υπογράφουν ο Αλέξης Χαρίτσης και άλλοι 54 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι σε μια περίοδο που στο σύνολο της οικονομίας παρατηρούνται ισχυρές αποπληθωριστικές τάσεις, οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σημειώνουν αύξηση τιμών σε επιμέρους γαλακτοκομικά είδη, στα αυγά, στα λαχανικά κλπ, που κατά περίπτωση φτάνει ακόμα και το 12%.

Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), παρατηρούνται και  «καμουφλαρισμένες» αυξήσεις οι οποίες οδηγούν σε ανεπίτρεπτη παραπλάνηση του καταναλωτή, όπως για παράδειγμα στα καθαριστικά, όπου η τιμή παραμένει η ίδια αλλά μειώνεται η ποσότητα, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανής αλλά οφείλει να λάβει μέτρα προκειμένου να μην εκτοξευτούν οι τιμές βασικών αγαθών και παράλληλα να κινήσει διαδικασίες ελέγχου μέσω των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συγκεκριμένες επιχειρήσεις προβαίνουν σε ανεπίτρεπτες πρακτικές εναρμόνισης τιμών.

Παράλληλα καλούνται τα συναρμόδια Υπουργεία να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών στο καλάθι του καταναλωτή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Στην κατεύθυνση αυτή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν το υπουργείο Ανάπτυξης να απαντήσει:

1) Πού οφείλονται οι υπέρογκες αυξήσεις και ποια είναι τα μέτρα που η Κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει προκειμένου να μην εκτοξευτούν οι τιμές βασικών αγαθών περιθωριοποιώντας ή φτωχοποιώντας μεγάλα τμήματα του πληθυσμού;

2) Προτίθενται να κινήσουν διαδικασίες ελέγχου μέσω των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συγκεκριμένες επιχειρήσεις προβαίνουν σε ανεπίτρεπτες πρακτικές εναρμόνισης τιμών;

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση