Ξαναζωντανεύουν μάχες του 1821 μέσα από εφαρμογή του ΦΚΘ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) αντιμετώπισε ως πρόκληση ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια που συνδέθηκαν με την Ελληνική Επανάσταση και αποφάσισε να ανταποκριθεί σε αυτή φέτος που τιμώνται τα 200 χρόνια από το έπος του 1821. Όσοι πιστεύουν πως δεν μπορεί «Να ‘τανε το ‘21» δύο αιώνες μετά, θα διαψευστούν βλέποντας το θαυμαστό αποτέλεσμα του παντρέματος της τέχνης με την υψηλή τεχνολογία.

Μέσω μίας εφαρμογής (app) του Φεστιβάλ μπορούμε να παρακολουθήσουμε ακόμη και από το κινητό μας ιστορικές μάχες ή ακόμη και να μπούμε μέσα σε αυτές. Το ΦΚΘ βασίστηκε στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και σε 24 πίνακες που στηρίχθηκαν σε αυτά και τους οποίους φιλοτέχνησαν δύο Έλληνες ζωγράφοι μεταξύ 1836 και 1839.Τα έργα τέχνης του Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφου τα εμπιστεύθηκε η Γεννάδειος βιβλιοθήκη στο ΦΚΘ και το Φεστιβάλ, με τη συμβολή καλλιτεχνών και επιστημόνων, τα έκανε τρισδιάστατα προκειμένου να προσφέρει στους σύγχρονους Έλληνες ψηφίδες της ένδοξης ιστορίας τους με τη μεγαλύτερη δυνατή αληθοφάνεια.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Ο3 της ΕΡΤ3 η διδάσκουσα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Στέλλα Συλαίου η οποία συνεργάστηκε για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος «οι τεχνικές επαυξημένης πραγματικότητας προσφέρουν μία διαδραστική εμπειρία βασιζόμενες στην αντίληψη μας για τον πραγματικό κόσμο». Μάλιστα η ίδια εκτιμά πως από αυτή τη σύζευξη τεχνολογίας και τέχνης όχι μόνο δεν προκύπτει κάτι αρνητικό αλλά αντιθέτως η τέχνη δημοκρατικοποιείται γιατί γίνεται προσβάσιμη ακόμη και σε συνθήκες απαγορευτικές όπως αυτή της πανδημίας. Τότε ο καθένας μπορεί να βρεθεί σε κάποιο μουσείο ή σε μία γκαλερί μέσα από το δωμάτιό του.

Επιπλέον ανάλογες οπτικοποιήσεις προσφέρουν μία επιπλέον ευκαιρία μάθησης σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας και μάλιστα σε περιβάλλον που μπορούν να προσεγγίσουν όλοι.

 

www.ertnews.gr

Χριστίνα Χαλεπλίδου