Η Μόσχα ζητά από Facebook και Twitter να εγκαταστήσουν βάσεις δεδομένων στη Ρωσία έως τον Ιούλιο

Το Facebook, το Twitter και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να εγκαταστήσουν βάσεις δεδομένων στη ρωσική επικράτεια έως την 1η Ιουλίου, αλλιώς θα τους επιβληθούν πρόστιμα, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Η Ρωσία εξετάζει νομοθεσία που θα αναγκάσει τις ξένες τεχνολογικές εταιρείες να ανοίξουν γραφεία στην επικράτειά της αλλιώς θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις όπως απαγόρευση διαφήμισης, ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Μόσχας να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στους τεχνολογικούς γίγαντες.

Ρωσικό δικαστήριο ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 25 Μαΐου, ότι επέβαλε στην Google τρία ξεχωριστά πρόστιμα συνολικού ύψους 6 εκατ. ρουβλίων (66.672 ευρώ) επειδή δεν απομάκρυνε από την πλατφόρμα της περιεχόμενο που η Μόσχα θεωρεί απαγορευμένο. Η Ρωσία επέβαλε πρόστιμο 26 εκατ. ρουβλίων (290.000 ευρώ) και στο Facebook.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Ρωσία είχε επιβραδύνει την ταχύτητα του Twitter για τη «μη διαγραφή παράνομου περιεχομένου».

Το Facebook, το Twitter και άλλες πλατφόρμες θα πρέπει να εγκαταστήουν τις βάσεις δεδομένων τους έως την 1η Ιουλίου, αλλιώς θα τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 18 εκατομμύρια ρούβλια (200.100 ευρώ), ανέφερε σήμερα, Τετάρτη 26 Μαΐου ο Μίλος Γουάγκνερ, αναπληρωτής επικεφαλής του Roskomnadzor, του οργανισμού εποπτείας των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ρωσίας.

Το Facebook, το Twitter και ο Roskomnadzor δεν έχουν απαντήσει σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τον Φεβρουάριο του 2020, το Facebook και το Twitter τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 4 εκατομμυρίων ρουβλιών (44.473 ευρώ) για παράβαση του ρωσικού νόμου περί δεδομένων. Ο Γουάγκνερ είπε ότι το Facebook έχει πληρώσει το πρόστιμο, αλλά το Twitter έχει υποβάλλει έφεση. Είπε επίσης ότι ο Roskomnadzor περιμένει ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πώς οι δύο εταιρείες θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του νόμου περί δεδομένων έως την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Roskomnadzor, η Apple, η Samsung και η PayPal είναι μεταξύ των περισσότερων από 600 ξένων εταιρειών που έχουν πλέον βάσεις δεδομένων στη Ρωσία.

Το LinkedIn της Microsoft έχει μπλοκαριστεί στη Ρωσία καθώς σύμφωνα με ρωσικό δικαστήριο, παραβίασε τον νόμο περί αποθήκευσης δεδομένων που ψηφίστηκε το 2015, ο οποίος απαγορεύει την αποθήκευση των δεδομένων των Ρώσων χρηστών στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: Reuters

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη