Ψηφιακός «εφιάλτης» οι κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικές υποδομές (audio)

Πριν από μερικές ημέρες σημειώθηκε μια από τις σημαντικότερες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον κρίσιμων υποδομών στην ιστορία, η οποία έκοψε τη ροή καυσίμου σε αγωγούς της εταιρείας Colonial Pipeline. Η συγκεκριμένη εταιρεία μεταφέρει ημερησίως περίπου το ήμισυ των προμηθειών καυσίμου της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει μια επιτυχημένη κυβερνοεπίθεση σε τέτοιου είδους υποδομές μπορεί να είναι ευρεία και να προκαλέσει σημαντική απώλεια χρημάτων, χρόνου ακόμη και ζωών.

Οι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια πιστεύουν πως οι επιθέσεις σε διοικητικά κέντρα και κέντρα ελέγχου κρίσιμων εθνικών υποδομών όπως η παραγωγή και διανομή ενέργειας, αναμένεται να αυξηθούν και να επηρεάσουν στο μέλλον τις τράπεζες και τα χρηματοοικονομικά συστήματα.

Για όλες τις παραμέτρους αυτής της νέας πραγματικότητας μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο επικεφαλής του ertnews.gr, Τάσος Οικονόμου, με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.


Ιστορικό κυβερνοεπιθέσεων

Τον Φεβρουάριο του 2021, ένας χάκερ απέκτησε πρόσβαση στο σύστημα ύδρευσης μιας πόλης στη Φλόριντα και προσπάθησε να ρίξει μια «επικίνδυνη» ποσότητα χημικής ουσίας.

Τον Ιανουάριο του 2021, η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας υπέστη παραβίαση δεδομένων μετά την επίθεση hacker σε συνεργάτη που παρέχει υπηρεσίες hosting.

Τον Οκτώβριο του 2020, στην πολιτεία Μαχαράστρα στην Ινδία, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας δέχτηκε κυβερνοεπίθεση που στόχευσε τους διακομιστές (servers) των κρατικών εταιρειών ενέργειας. Αν και δεν ονόμασαν έναν συγκεκριμένο ένοχο, οι Ινδοί αξιωματούχοι υπονόησαν Κινέζους χάκερ.

Τον Φεβρουάριο του 2020, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι η δημόσια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Saudi Aramco σημείωσε αύξηση στις απόπειρες κυβερνοεπίθεσης. Αυτή η δημόσια επιχείρηση υπέστη μια τεράστια επίθεση το 2012, με αποτέλεσμα να καταστραφούν περίπου 30.000 υπολογιστές.

Τον ίδιο μήνα, (2/2020), το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προειδοποίησε για επίθεση ransomware κατά μεγάλων αμερικανικών εγκαταστάσεων διαχείρισης φυσικού αερίου, οι οποίες έμειναν κλειστές για μέρες.

Τον Δεκέμβριο του 2016, χάκερ κατόρθωσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας τους 135 υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας για έξι περίπου ώρες.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr