Άγνωστη επιστολή αποκαλύπτει τις απόψεις του Αϊνστάιν για τα πουλιά, τις μέλισσες και τη φυσική

Σε μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα επιστολή του σε έναν μηχανικό ραντάρ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αναφέρεται στην μετανάστευση των πτηνών και τον τρόπο πλοήγησής τους, πολλές δεκαετίες πριν οι ερευνητές διαπιστώσουν ότι τα πουλιά μπορεί να χρησιμοποιούν την κβαντική φυσική για την πλοήγηση μεγάλων αποστάσεων.

Η δαχτυλογραφημένη επιστολή απευθυνόταν σε έναν πρώην μηχανικό ραντάρ στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό που έζησε στο Μπόρνμουθ της Αγγλίας και δείχνει τόσο την εξαιρετική αντίληψη του Αϊνστάιν όσο και την προθυμία του να συνεργαστεί με το κοινό για το έργο του, δήλωσε ο Έιντριαν Ντάιερ, επιστήμονας όρασης στο Royal Melbourne Institute of Technology στην Αυστραλία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Αϊνστάιν έλαβε έναν μεγάλο αριθμό επιστολών από το ευρύ κοινό, και ότι πολύ συχνά αφιέρωνε χρόνο για να απαντήσει», δήλωσε ο Ντάιερ στο Live Science. «Αν και ήταν ένας κορυφαίος ερευνητής του 20ού αιώνα, ενδιαφερόταν για την ανοιχτή έρευνα και πίστευε ότι πρέπει να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας».

Ο Ντάιερ και οι συνάδελφοί του παρουσίασαν την έρευνά τους, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου στο «Journal of Comparative Physiology A».

Οι ερευνητές έμαθαν για την ύπαρξη της επιστολής μετά τη δημοσίευση έρευνας το 2019 στο περιοδικό «Science Advances» που υποδηλώνει ότι οι μέλισσες ξέρουν μαθηματικά και μάλιστα κάνουν και πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθεσης και της αφαίρεσης.

Η βρετανή συνταξιούχος Τζούντιθ Ντέιβις έμαθε για την έρευνά τους από το ραδιόφωνο, επικοινώνησε με τους ερευνητές και τους είπε για την επιστολή που είχε λάβει ο σύζυγός της από τον Αϊνστάιν.

Η επιστολή του Αϊνστάιν

Ο Ντάιερ και οι συνάδελφοί του εξεπλάγησαν όταν έμαθαν για την 72χρονη επιστολή και ζήτησαν να τη δουν. Ερευνητές στα αρχεία Αϊνστάιν στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, όπου ο διάσημος επιστήμονας κληροδότησε τις σημειώσεις, τις επιστολές και τα αρχεία του μετά το θάνατό του, επιβεβαίωσαν στη συνέχεια την αυθεντικότητά της.

Ο Ντάιερ είπε ότι στην επιστολή του προς τον Αϊνστάιν – η οποία φαίνεται να έχει χαθεί – ο Ντέιβις αναφέρεται στη δυνατότητα ηχοεντοπισμού των νυχτερίδων και την αντίληψη του πολωμένου φωτός των μελισσών. Ο Ντέιβις μπορεί να εμπνεύστηκε από επιστημονικά άρθρα εκείνης της εποχής σχετικά με την αντίληψη των μελισσών, του Καρλ φον Φριτς, τον οποίο γνώριζε ο Αϊνστάιν.

Ο Ντέιβις είχε εργαστεί σε πρώιμα συστήματα ραντάρ στο Βασιλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, και φαίνεται να εξέφρασε την ιδέα ότι ορισμένα ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν παρόμοιες μεθόδους για πλοήγηση.

«Υποθέτουμε ότι ο Ντείβις ήταν ένας πολύ έξυπνος μηχανικός και ότι έγραψε στον Αϊνστάιν σε αυτό το πλαίσιο, ρωτώντας για τις αισθήσεις των ζώων και την πλοήγηση», είπε ο Ντάιερ.

 

Μεγάλο μέρος του έργου του Αϊνστάιν υποστηρίζει τις θεμελιώδεις τεχνολογίες του 21ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας της γενικής σχετικότητας που επιτρέπει διορθώσεις στο σύστημα GPS και επίσης διέπει τις δομές μεγάλης κλίμακας του σύμπαντος.

Ήταν επίσης πρώτος υποστηρικτής των εννοιών της κβαντικής φυσικής, αλλά ένιωθε άβολα με τις επιπτώσεις της. «Ο Θεός δεν παίζε ζάρια με το σύμπαν», είχε γράψει το 1926 για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την κβαντική τυχαιότητα.

Ο Αϊνστάιν, ο οποίος ήταν Εβραίος, άφησε τη Γερμανία το 1933 μετά την άνοδο του ναζιστικού κόμματος. Εργάστηκε για λίγο καιρό σε ένα γραφείο στο τμήμα μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και το 1939 ξεκίνησε να εργάζεται στο Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών.

Ο Ντάιερ σημειώνει ότι οι επιστήμονες πρότειναν πρόσφατα – για παράδειγμα το 2005 στο περιοδικό «Genome Biology» – ότι μια μαγνητική αίσθηση βοηθά τα πουλιά να προσανατολιστούν κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων, η οποία μπορεί να βασίζεται σε κβαντικές φυσικές διεργασίες στις πρωτεΐνες που ονομάζονται κρυπτοχρώματα, πολλές δεκαετίες μετά την επιστολή στον Ντέιβις.

ΠΗΓΗ: Live Science 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη