Τι είναι η «Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού» – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Προθεσμία έως την 1η Ιουνίου

Το πρόγραμμα της «Αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού» είναι το πρόγραμμα-διάδοχος που έρχεται να αντικαταστήσει τα προγράμματα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που έκλεισαν τον κύκλο τους. Το μέτρο της «Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικούς σκοπού» εντάσσεται στη νέα «γενιά» στοχευμένων μέτρων του υπουργείου Οικονομικών.

Ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις καταβολής της ενίσχυσης και εντός της ημέρας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 1η Ιουνίου.

Δικαιούχοι της «Αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού» είναι οι περίπου 120.000 επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή.

Περιλαμβάνει επιχειρήσεις που απασχολούν έως 49 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της μείωσης του τζίρου. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές όλον τον Απρίλιο θα λάβουν ενισχυμένη αποζημίωση που ανάλογα με το αριθμό των εργαζομένων ανέρχεται σε:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζόμενους
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους και
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 49 εργαζόμενους.

Οι κλάδοι που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων. Από το μέτρο εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης.

Η αποζημίωση αυτή είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Προϋποθέσεις για τους δικαιούχους

Οι δικαιούχοι θα πρέπει μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της απόφασης:

  • να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019
  • να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι την 31η Μαρτίου 2021
  • να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Οκτωβρίου 2019 για τις οποίες δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός
  • να μην έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής
  • να μην έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών
  • να μην δεν συντρέχουν οι λόγοι αποκλεισμού λόγω παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας
  • να έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Στις 24 Μαΐου εξάλλου θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων με κονδύλι 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, παράταση έως το τέλος Μαΐου έχει δοθεί στο Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ που αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια, με ορίζοντα οκτώ μηνών.

www.ertnews.gr

Κυριάκος Καρυώτης

Αφήστε μια απάντηση