Α. Γραβάνης: Τέλη Ιουλίου πρέπει το 50 – 55% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί (video)

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Αχχιλέας Γραβάνης, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» για το πρόγραμμα εμβολιασμού που τρέχει στη χώρας μας και τη σημασία να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού για τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

«Με τον αιματολόγο Βασιλόπουλο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχαμε δημοσιεύσει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς πρώτης γραμμής. Για τους ΕΜΑΚ υπάρχει αντιστοιχία, καθώς έρχονται σε επαφή με άτομα που δεν γνωρίζουν εάν είναι θετικά στον ιό», ανέφερε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας πως το 85% στους γιατρούς και το 65% στους νοσηλευτές έχουν εμβολιασθεί μέχρι στιγμής. «Όλα τα εμβόλια από την πρώτη τους δόση έχουν προστασία κατά 70 – 80% από βαριά νόσηση ή και θάνατο», προσέθεσε ο κ. Γραβάνης.

Πάνω στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος της Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, με απευθείας σύνδεση από τη Λήμνο αναφέροντας πως οι εμβολιασμοί στο νησί διεξάγονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. «Μέχρι στιγμής 3.500 πολίτες έχουν κάνει τις δύο δόσεις και 5.500 τη μία. Όλοι οι κάτοικοι είμαστε 17.000 στη Λήμνο», είπε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε λέγοντας, «μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε περάσει το ποσοστό του 75% και 80% που χρειάζεται για το τείχος ανοσίας.

Ο κ. Γραβάνης αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις λέγοντας πως δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς μας καλύπτουν αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Αν υπάρχει κάτι που τους προκαλεί ανησυχία είναι οι καθυστερήσεις από τη μεριά του κοινού στον εμβολιασμό, καθώς κάτι τέτοιο δίνει χώρο και χρόνο στον ιό να εξαπλωθεί. «Γι’ αυτό υπάρχει πίεση να εμβολιασθούμε ταχύτατα. Τα εμβόλια της γρίπης έχουν από 35% μέχρι 60% αποτελεσματικότητα, της covid έχουν υψηλότερη», ανέφερε ο καθηγητής. Επίσης, ο κ. Γραβάνης τοποθετήθηκε και για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν παραλάβει μόνο μερικές χιλιάδες ενώ ο πληθυσμός τους είναι εκατομμύρια. «Να συνεισφέρουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες με καλύτερες τιμές εμβολίων προς τον τρίτο κόσμο», είπε ο καθηγητής.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση