Ν. Ανδρουλάκης: Η φιλοσοφία της Συμφωνίας του Ελσίνκι πρέπει να επανέλθει στη νέα ειδική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία (audio)

«Ο φάκελος προόδου της Τουρκίας που θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι “κόλαφος” για την κυβέρνηση Ερντογάν, και στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη γεωπολιτική της συμπεριφορά», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Και μάλιστα, έχει ενταχθεί μέσα στο φάκελο η επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εμπάργκο όπλων από τα ευρωπαϊκή κράτη προς την Τουρκία», σημείωσε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε πάρει ο ίδιος το καλοκαίρι του 2020. Όπως είπε, μια νέα ειδική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, δεν πρέπει να έχει μόνο οικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για τη σταθερότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας, και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών.

Σύμφωνα με τον κύριο Ανδρουλάκη, πρέπει να υπάρχουν πρόνοιες αντίστοιχες με αυτές που υπήρχαν στη συμφωνία του Ελσίνκι, η οποία – όπως σημείωσε – «καθόριζε ένα χρονοδιάγραμμα για ειρηνική επίλυση είτε με διμερή διαπραγμάτευση βάσει του διεθνούς δικαίου σε οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, είτε μέσω της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». «Και αυτή την ειρηνική λύση οφείλουμε να την εντάξουμε σε αυτή τη νέα ειδική σχέση. Το Ελσίνκι δεν είναι ζωντανό, η φιλοσοφία του Ελσίνκι πρέπει να επανέλθει, ως μια Τουρκία όπου θα ζει με “καρότο και μαστίγιο”», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι απέναντι από τον ρόλο που πρέπει να παίζει η Ελλάδα την ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι «πίσω από κάθε πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, από τον νότιο Καύκασο, μέχρι τη Μέση Ανατολή, η Τουρκία εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αυτό ενοχλεί τη διεθνή κοινότητα την Ελλάδα και την Κύπρο».

Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Για την αιματηρή κλιμάκωση της έντασης των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών, το οποίο ευνοεί μόνο αυτούς που έχουν μια ακραία προσέγγιση του ζητήματος. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θέλει μι ειρηνική επίλυση, να υπάρχουν 2 κράτη στην περιοχή: Ένα Ισραηλινό και ένα Παλαιστινιακό. «Με τις τελευταίες εξελίξεις, ευνοούνται η Χαμάς και οι ακραίες φωνές στο Ισραήλ, που δημιουργούν μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω του ειρηνικού διαλόγου», επισήμανε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «όταν δεν επικρατεί η λογική, το Διεθνές Δίκαιο, αυτοί που κερδίζουν είναι τα άκρα της κάθε πλευράς, διότι δημιουργούν μια αντιπαράθεση που δεν επιτρέπει σε αυτούς που θέλουν να στήσουν γέφυρες ειρήνης και συνεννόησης, να μπορούν να καταφέρουν έναν τέτοιο στόχο προς όφελος των λαών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα, επειδή έχει μια μακρά παράδοση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, μπορεί να παίξει τον ρόλο γέφυρας και επικοινωνίας στην περιοχή. «Πρέπει να προσεγγίζουμε αυτές τις καταστάσεις, όχι με ένα οπαδικό τρόπο υποστηρίζοντας “τυφλά” τη μια ή την άλλη πλευρά, αλλά ως εκπρόσωποι της λογικής και του Διεθνούς Δικαίου.
Δεν μπορώ να μπω στην οπαδική φιλοσοφία, ο φίλος του εχθρού μας είναι εχθρός μου ή το ανάποδο. Είναι μια λάθος προσέγγιση των πραγμάτων, διότι δεν έχει βοηθήσει ούτε τα εθνικά μας θέματα, ούτε στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε.

Το ΚΙΝΑΛ

Τέλος για το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης ευχήθηκε οι εσωκομματικές διεργασίες που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, «να είναι μαζικές, ανοιχτές, με καθαρό πολιτικό διακύβευμα την ανάταξη της παράταξης». Ο ίδιος εκτίμησε ότι και η διακυβέρνηση της ΝΔ και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν περιθώριο για ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντροαριστερά, όπως εκφράζεται από το ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: 91,6 & 105,8

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση