Επιστήμονες ζητούν ένα τρισ. δολάρια για πράσινες επενδύσεις και εμβόλια

Εμβόλια και πράσινες επενδύσεις, συνολικού ύψους 10 τρισ. δολαρίων από τους G7, θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Προτεραιότητα αποτελεί ο ενεργειακός μετασχηματισμός, με απόσυρση από τα ορυκτά καύσιμα και μετάβαση σε «καθαρές», από εκπομπές, πηγές ενέργειας.

Η Σύνοδος των G7, υπό την προεδρία του Τζόνσον, θα πραγματοποιηθεί στην Κορνουάλη, στη νότια Αγγλία, στις 11-13 Ιουνίου και θα παραστεί και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στην ατζέντα των συζητήσεων προτεραιότητα θα έχουν η κλιματική αλλαγή και η πανδημία.

Ο Nicholas Stern, καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics, δήλωσε οι G7 ήταν μια κρίσιμη ευκαιρία για τις πλουσιότερες οικονομίες της Δύσης να κάνουν μια πραγματική αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία. “Η μετάβαση σε έναν κόσμο μηδενικών εκπομπών , ως προς το κλίμα, παρέχει τη μεγαλύτερη οικονομική, επιχειρηματική και εμπορική ευκαιρία της εποχής μας για ανάκαμψη, ανοικοδόμηση και μετασχηματισμό που μπορεί να ενισχύσει όλες τις μορφές κεφαλαίου – φυσικό, ανθρώπινο, φυσικό και κοινωνικό “, δήλωσε ο Stern, επικεφαλής της έκθεσης.

Οι χώρες της G7, θα πρέπει να θέσουν έναν συλλογικό στόχο να αυξήσουν τις ετήσιες επενδύσεις κατά 2% του ΑΕΠ πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία για αυτήν τη δεκαετία και μετά και να βελτιώσουν την ποιότητα των επενδύσεων – ίση με περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε πρόσθετες επενδύσεις κατά την επόμενη δεκαετία.

Οι ηγέτες της G7 θα πρέπει να διασφαλίσουν την έγκαιρη καθολική διάθεση εμβολίων στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την παροχή εμβολίων κυρίως για φτωχές χώρες.

Οι G7 θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα αποσύρουν όλες τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων το αργότερο το 2025, και θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε μια εκτεταμένη ενεργειακή μετάβαση, παράλληλα θα τερματίσουν την υποστήριξη και στοις τρίτες χώρες τις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων και θα εξετάσουν έναν ελάχιστο φόρο εταιρικών κερδών κατά 21%.

Επιμέλεια: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: Reuters

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr