Δείτε live από το ertnews.gr την ανύψωση με αερόστατο της μεγαλύτερης ελληνικής σημαίας στη Λίμνη Πλαστήρα

Με συμβολικό αφιέρωμα στη Σημαία ξεκινούν σήμερα Κυριακή του Θωμά οι εκδηλώσεις του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αερόστατο θα υψωθεί στην τοποθεσία «Στεφάνι» Μορφοβουνίου, η μεγαλύτερη σημαία στον κόσμο.

Η επιλογή της θέσης δεν είναι τυχαία καθώς εκεί ο Καραϊσκάκης είχε μόνιμο καραούλι, για να παρακολουθεί τις κινήσεις των Οθωμανών. Φέτος συμπληρώνονται  200 χρόνια από την ύψωση της επαναστατικής σημαίας στα Άγραφα, στις 10 Μαΐου 1821, από τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή και οι σημερινές εκδηλώσεις τελούν υπό την Αιγίδα της «Επιτροπής 2021».


Η σημαία είχε συμβολική εγκατάσταση του πρώτου έργου στο υπό δημιουργία πάρκου ιστορικής μνήμης, το οποίο θα λειτουργήσει ως Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την επωνυμία «Χωροχρόνου Άγραφον».

Ήδη το έργο έχει εγκριθεί από την «Επιτροπή 2021» και εκκρεμεί η ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορά την ύψωση της μεγαλύτερης Ελληνικής σημαίας στον κόσμο, μεγέθους 1.500 m2,επάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, με φόντο τα κεντρικά θεσσαλικά Άγραφα.

Η ανύψωση του αερόστατου με τη σημαία θα γίνει στις 7 μ.μ. από το γήπεδο της Πεζούλας, με σκοπό να αναδειχθεί η μεγαλοσύνη της καρδιάς και της ψυχής του Έλληνα και της αγάπης του για την Πατρίδα. Πρόκειται για εντυπωσιακό γεγονός, το οποίο δημιουργεί νέο «ρεκόρ Γκίνες».

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας θα ολοκληρωθούν το βράδυ στις 8 μ.μ. στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου, όπου θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα κοινοτήτων της Λίμνης Πλαστήρα.


Λόγω κορονοϊού, οι εκδηλώσεις δεν είναι ανοιχτές στο κοινό, ενώ η είσοδος στο γήπεδο της Πεζούλας θα είναι μόνο για επισήμους και δημοσιογράφους. Όλοι θα πρέπει να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις αποστάσεις, που ισχύουν για εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους. Επειδή το αερόστατο και η σημαία θα είναι ορατή από πολλά σημεία της λίμνης, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δούνε το σπάνιο θέαμα, χωρίς να δημιουργηθεί συνωστισμός.

Διακόσια (200) χρόνια μετά την ύψωση της σημαίας της Επανάστασης στα Άγραφα από τον Κώστα Βελή, τιμάμε επώνυμους κι ανώνυμους κλεφταρματωλούς, αλλά και τους Αγραφιώτες προγόνους μας που πάλεψαν κόντρα στη λογική και έκαμαν το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος στάση ζωής τονίζει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος.

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Εμπορικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Καρδίτσας, με χορηγούς την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και τις επιχειρήσεις Μεταλλικά Νερά «Θεόνη» και «ΑΛΟΥΜΙΛ».

www.ertnews.gr

Δήμητρα Λαχουρή
image}

Αφήστε μια απάντηση