Γιορτή της μητέρας – Με doodle και αρχαιοελληνικές ρίζες

 

Με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, αλλά και στη μητέρα Γη (Γαία)  που στη συνέχεια έδωσε σκυτάλη στην κόρη της, Ρέα, που λατρεύεται σαν η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα, η Γιορτή της Μητέρας τιμάται σε όλο τον κόσμο και στο διαδίκτυο.

Με τα doodles που δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια, εμφανίζεται μήνυμα προς κάθε μητέρα.

 

Η γιορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι προσπάθειες της Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) για ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας ευοδώθηκαν στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε σχετική προκήρυξη.

Η Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και συναντήσεις με το όνομα «Mothers Day Meetings», κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες, σύμφωνα με τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «peace and motherhood» με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

www.ertnews.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση