«Αναστήθηκε» η εστίαση μετά από εξάμηνο λοκντάουν

Άνεμος κανονικότητας πνέει από τη Δευτέρα του Πάσχα 3/5, καθώς επαναλειτουργεί η εστίαση μετά από έξι μήνες λοκντάουν. Τα καφέ μπαρ, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους γέμισαν κόσμο. Πολλοί καταστηματάρχες ανέφεραν κρατήσεις, από τις προηγούμενες μέρες.

Οι εργαζόμενοι έπιασαν ξανά δίσκο ύστερα από έξι μήνες και ο κόσμος έκατσε ξανά σε τραπεζάκια.

Από νωρίς το πρωί οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις για την υποδοχή των πρώτων πελατών. Καταστηματάρχες και υπάλληλοι καθάριζαν τζάμια, σκούπιζαν, μετρούσαν αποστάσεις και έβαζαν σε όλα τα τραπέζια αντισηπτικά.

“Εμείς για περισσότερη απολύμανση και για καλό για τον πελάτη περνάμε τον κατάλογο από μηχάνημα με υπέρυθρες, που είναι πιο αποτελεσματικό από τα αντισηπτικά”, δήλωσε ιδιοκτήτης καφετέριας.

Καφετέριες σήκωσανρολά αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους. Όσο καταστήματα βρίσκονται σε στοά θα λειτουργούν μόνο με take away και delivery.

Κάθε αρχή και δύσκολη για τους καταστηματάρχες, καθώς δεν έλειψαν και τα μικροπροβλήματα.

Στη Θεσσαλονίκη καφετέριες και ουζερί γέμισαν από νωρίς το μεσημέρι με κόσμο.

Με το άνοιγμα της εστίασης παρατείνεται και το ωράριο κυκλοφορίας έως τις 23.00 το βράδυ, ενώ καφέ και εστιατόρια μπορούν να είναι ανοιχτά από στις 5 το πρωί έως τις 11 παρά τέταρτο το βράδυ.

«Στόχος μας από τις 15 του μηνός να πάμε σε ένα πιο διευρυμένο ωράριο», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Για καφέ ή φαγητό πρέπει να αποστέλλουμε τον κωδικό 6 στο 13033. Στα τραπέζια επιτρέπονται μόνο καθήμενοι, έως έξι ανά τραπέζι, ενώ υποχρεωτική είναι η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών.

Τον καφέ της απόλαυσε σε εξωτερικό χώρο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου: “Πρώτη μέρα με την εστίαση πάλι ανοικτή, έστω και με περιορισμούς. Απολαμβάνοντας ένα καφέ και φιλική κουβέντα με γιατρούς από τον Ευαγγελισμό και το Σωτηρία ξαναζούμε μικρές χαρές της καθημερινότητας, που τις θεωρούσαμε αυτονόητες μέχρι να μας τις στερήσει η πανδημία”.

Τα τραπεζάκια βγήκαν έξω στην Κοζάνη, μία περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ.
Σχολαστικός καθαρισμός, αντισηπτικά και χωρίς μουσικά τα καταστήματα στην Πάτρα.
Στη Λάρισα ο κόσμος πλημμύρισε καφετέριες και εστιατόρια.

Το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης θα υποβάλλεται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self test.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Σκανδάλη, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Ιάσων ταβλάς, Λία Χρισταρά, Αναστασία Σπυριδάκη, Δέσποινα Αμαραντίδου, Πέγκη Μπρούσαλη, Αθανασία Σταμοπούλου, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Σταύρος Πανούσης

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση