Πάνω από 3.000.000 οι εμβολιασμοί – Σε λίγες ώρες η πλατφόρμα για τους 45 – 49 ετών (video)

Μεγάλη Παρασκευή και, όπως κάθε ημέρα, σπάει το ρεκόρ εμβολιασμών.  Στόχος είναι μέσα στον Μάιο να φτάσουν τις 100.000 ημερησίως. Σε λίγες ώρες ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού  για τους εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 45 έως 49 ετών. Ως τις 8 το βράδυ θα συνεχιστούν σήμερα οι εμβολιασμοί στο κέντρο “Προμηθέας”.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήδη από τις 09.00 το πρωί της Μ. Παρασκευής είχαν πραγματοποιηθεί 3.076.875 εμβολιασμοί, ενώ τη Μ. Πέμπτη καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών με 66.210. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν και αύριο, Μ. Σάββατο, αλλά και από την Δευτέρα του Πάσχα.

Την πρώτη δόση έχουν λάβει 2.131.900 πολίτες ενώ και με τις δυο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 943.798.

“Οι νέοι μπορούν να γίνουν η ασπίδα”

“Η πρόβλεψη είναι ότι τον χειμώνα θα χρειαστεί επικαιροποίηση των εμβολίων, οπότε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, γιατί όσο τους αργούμε τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα με την επόμενη επίθεση του ιού. Αν συνεχίσει η επιδημία και δίνουμε χώρο στον ιό θα έχουμε κι άλλο επιδημικό κύμα», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ερευνητής γιατρός Γιώργος Παυλάκης.

Χτίζεται με γοργούς ρυθμούς το τείχος ανοσίας 

Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μια πτωτική πορεία, όμως ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παραμένει υψηλός.

Απο την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμες περισσότερες ημερομηνίες ραντεβού, καθώς θα λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η ανταπόκριση των ατόμων ηλικίας 40-44 ετών ήταν τόσο μεγάλη ήδη από χθες το βράδυ 29/4, που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ανοίξει περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές μέσα στη νύχτα, ενώ σήμερα σε μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα παρατηρήθηκαν ακόμη και εικόνες συνωστισμού.

Στην ομάδα 30 – 39, από την Τρίτη που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν κλειστεί 120.000 ραντεβού ενώ 12.000 νέοι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Στην ομάδα 40 – 44, από το βράδυ της Μ. Πέμπτης που άνοιξε η πλατφόρμα είχαν κλειστεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι περισσότερα από 45.000 ραντεβού και οι πρώτοι 500 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η νεολαία δείχνει τον δρόμο

«Χαιρόμαστε γιατί η νεολαία δείχνει τον δρόμο, γιατί μόνο έτσι θα τελειώσουμε, όταν εμβολιαστούμε όλοι» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο. «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που κάνουμε γρηγορότερα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ συνομίλησε με πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 ως 39 ετών και περίμεναν να εμβολιαστούν.

Με βάση τον σχεδιασμό και τις παραδόσεις εμβολίων εντός του Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης των από 18 έως 29 ετών.

Οι ειδικοί συστήνουν αυστηρή τήρηση των μέτρων, ώστε να μειωθεί το συντομότερο δυνατόν η καμπύλη των κρουσμάτων.

“Τα εμβόλια θα αρχίσουν να κάνουν την διαφορά από τον Ιούνιο”

«Αν φτάσουμε Ιούλιο για να έχουμε μια πραγματική μείωση θα είναι αργά τουλάχιστον για το καλοκαίρι. Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι με την συμπεριφορά μας. Γιατί ανοίγουν δραστηριότητες, ενώ το κύμα εξελίσσεται και τα εμβόλια δεν έχουν αρχίσει να κάνουν την διαφορά. Θα αρχίσουν να κάνουν την διαφορά από τον Ιούνιο. Θέλει και 3-4 εβδομάδες να εγκατασταθεί η επίκτητη ανοσία άρα πάμε από τον Ιούλιο», επισημαίνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης, Βαγγγέλης Μανωλόπουλος.

Aπό τις 15 Μαΐου θα μποροούσε να ξεκινήσει, εάν ξεπεραστούν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, το πρόγραμμα για εμβολιασμού στο σπίτι για κατάκοιτους συμπολίτες μας με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νόρα Μολυβιάτη, Μαίρη Σκανδάλη, Δήμητρα Σέκη

 

www.ertnews.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση