Covid-19: Κατά 94% μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας για τους πλήρως εμβολιασμένους άνω των 65

Σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) στις ΗΠΑ, οι άνω των 65 ετών εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις των εμβολίων της Pfizer/BioNTech ή της Moderna έχουν μικρότερη πιθανότητα, κατά 94%, να εισαχθούν στο νοσοκομείο εξαιτίας της Covid-19, σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους. Για τους ανθρώπους αντίστοιχων ηλικιών, στους οποίους έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση των προαναφερόμενων εμβολίων, ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο εξαιτίας του κορονοϊού είναι μειωμένος κατά 64%.

Πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος ο οποίος προβλέπεται να αναπτύξει ανοσία απέναντι στον SARS‑CoV‑2, εφόσον έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την ημέρα που του χορηγήθηκε η δεύτερη δόση του εμβολίου. Τα νέα δεδομένα, σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα συγκεκριμένα εμβόλια στο να κρατούν μακριά από το νοσοκομείο ασθενείς με κορονοϊό, προέρχονται από την ανάλυση των νοσηλειών λόγω Covid-19 σε 24 νοσοκομεία από 14 αμερικανικές πολιτείες, φέτος τον Μάρτιο. Τα στοιχεία -που δημοσιεύτηκαν στο εβδομαδιαίο ιατρικό δελτίο του CDC “Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR)”– επιβεβαιώνουν τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, οι οποίες είχαν δείξει αποτελεσματικότητα σε ποσοστά 94% έως 95%. Μελέτες στο Ισραήλ, μετά τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού με Pfizer/BioNTech, έχουν δείξει ανάλογη αποτελεσματικότητα (94%).

Σύμφωνα με δήλωση της διευθύντριας του CDC, δρος Rochelle Walensky «τα εμβόλια Covid-19 είναι άκρως αποτελεσματικά και τα νέα ευρήματα από τον πραγματικό κόσμο επιβεβαιώνουν τα οφέλη που είχαν παρατηρηθεί στις κλινικές δοκιμές τους, προλαμβάνοντας τις νοσηλείες μεταξύ των πιο ευπαθών». «Καθώς οι εμβολιαστικές προσπάθειές μας εξακολουθούν να διευρύνονται, οι ασθενείς με Covid-19 δεν θα κατακλύζουν τα συστήματα υγείας, αφήνοντας τις νοσοκομειακές κλίνες, το υγειονομικό προσωπικό και τις υπηρεσίες υγείας στη διάθεση των ανθρώπων που έχουν άλλες ιατρικές παθήσεις», συμπλήρωσε.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ cdc.gov

Φωτογραφία: Associated Press

www.ertnews.gr

Νικόλαος Περδικάρης

Αφήστε μια απάντηση