Ιερά Μονή «Παναγιάς Κουτσουριώτισσας»: Ψαλμωδίες για την Παναγία εδώ και 300 χρόνια (video)

Από το 1700 στέκει αγέρωχο το Μοναστήρι της Παναγιάς της Κουτσουριώτισσας, στο χωριό Αμυγδαλιά, ένα χωριό νότια του Λιδωρικίου, στο Νομό Φωκίδας.

Κτίστηκε, όταν, όπως εκατοντάδες μοναστήρια στην Ελληνική Γη, βρέθηκε με θαυματουργό τρόπο η Εικόνα της Παναγίας, από μοναχό της απέναντι Μονής, των Ταξιαρχών Αιγίου.

Είναι χτισμένη επάνω σε μια βραχώδη εξέδρα του βουνού Κουτσουρός, σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων, σε περίοπτη θέση, με καταπληκτική θέα προς ολόκληρο τον Κορινθιακό κόλπο και τη Βόρεια Πελοπόννησο.

Η οσιοτάτη ηγουμένη Μαριάμ Σκορδά, είναι διάσημη ακόμα και στο εξωτερικό, για το χάρισμά της στη βυζαντινή μουσική, ως δασκάλα μουσικής και ως υμνωδός. Ενόψει των εορτασμών του Πάσχα η ηγουμένη έψαλλε δυο στίχους από τους ύμνους της Μεγάλης Πέμπτης ζωντανά στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Η συμβολή της Μονής υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη κατά τους χρόνους της Επανάστασης του 1821. Τότε διέθετε τα εισοδήματά της για την τροφοδοσία των αγωνιζομένων ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων. Εκεί το 1823 ο Ανδρέας Λόντος ίδρυσε νοσοκομείο. Από το έτος 2002 λειτουργεί ως γυναικεία Μονή.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση