Γιώργος Καραμπάσης: Με ρίζες απ΄ τη Λέσβο κατακτά την Google και ηγείται πλατφόρμας για τον covid -19 (audio – video)

Η ανάγκη του να ενημερώσει και να ενημερωθεί τον οδήγησε στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ncovtrack.com στην οποία καταγράφει αναλυτικά τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, αλλά και την εξέλιξη του κορονοϊού και των εμβολιασμών στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για τον Γιώργο Καραμπάση που έλκει την καταγωγή του από τη Μυτιλήνη σπουδάζει στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου “Επιστήμη των Υπολογιστών και Τεχνητή Νοημοσύνη”.

Ο εγκλεισμός του στο Εδιμβούργο λόγω καραντίνας για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού και η μη λειτουργία της Σχολής του, τον οδήγησε στη δημιουργία της πλατφόρμας προκειμένου αρχικά να ενημερώνει τους παππούδες του για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και τα κενά ενημέρωσης στην πόλη που διέμενε.

Ο 23χρονος φοιτητής εκτός από την εξέλιξη της πανδημίας πρόσθεσε και έναν πίνακα ελέγχου για τα εμβόλια προκειμένου αξιοποιώντας τα στοιχεία από όλο τον κόσμο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου για την εξέλιξη των εμβολιασμών, στο νησί καταγωγής του, τη Λέσβο είπε ότι έχουν εμβολιαστεί με τη β΄δόση 7.239 άτομα, ενώ 17.402 πολίτες εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου.

Την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας μπορείτε να δείτε εδώ.

Maskit: Κέρδισε την 7 θέση σε διαγωνισμό καινοτομίας

Τον περασμένο Αύγουστο έλαβε μέρος σε έναν διαγωνισμό καινοτομίας που οργανώθηκε από κάποιους μαθητές του Harvard και MIT.

Για τη συμμετοχή του τόνισε στην ΕΡΑ Αιγαίου ότι επειδή είχα λάβει σε έξι παρόμοιους διαγωνισμούς στο παρελθόν, είπα πως θα ήταν καλή ιδέα να λάβω μέρος και σε αυτόν να επεκτείνω τις εμπειρίες μου. Έτσι, συνδέθηκα με άλλους δύο φοιτητές στο Εδιμβούργο και γνωριστήκαμε. Ο διαγωνισμός διήρκησε δύο ημέρες όπου έπρεπε να αναπτύξουμε μια καινοτομία πάνω σε μια ιδέα στον χώρο του περιβάλλοντος η κοινωνία η πολιτική.

Εμείς επιλέξαμε τον χώρο του περιβάλλοντος σκεπτόμενοι πως θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε μια εφαρμογή που να κατέγραφε τη χρήση μασκών από τον χρήστη και να είχε την ικανότητα να διαλέξει την κατάλληλη μάσκα από μια λίστα που θα ταίριαζε στην δραστηριότητα του. Εγώ έχοντας εμπειρία στην παρουσίαση, και οι άλλοι δυο στα γραφικά και βάση δεδομένων, «δέσαμε» τις ικανότητες μας και βγήκαμε νικητές στο διαγωνισμό με μια ειδική πρόσκληση να μας καθοδηγήσουν ειδική της Google να ολοκληρώσουμε την ιδέα μας.

Ο μέντορας μας μας καθοδήγησε από το Δεκέμβρη έως τώρα στην υλοποίηση της εφαρμογής όπου σήμερα στις 8 η ώρα Ελλάδας θα παρουσιάσουμε την καινοτομία μας ζωντανά σε κριτές της Google. Είναι σημαντικό να επισημάνω πως πήρα σκληρά μαθήματα μετά από έξι αποτυχημένους διαγωνισμούς όπου με βοήθησε στον τελευταίο διαγωνισμό. Είναι πολύ σημαντικό να μην τα παρατάμε από τις πρώτες μας προσπάθειες όταν κάτι είναι πολύ σημαντικό. Γνωρίζω κάποιους που έχουν κερδίσει με την πρώτη. Εγώ κέρδισα με την έβδομη.

Σύνδεσμος για την ζωντανή παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 27 Απριλίου, στις 8 η ώρα το βράδυ: https://m.youtube.com/watch?v=-GaKWMUCaaM

www.ertnews.gr

Δήμητρα Λαχουρή