Ν. Χαρδαλιάς: Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό – Διευκρινίσεις για τα μέτρα

Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα ενόψει Πάσχα. Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση, ενώ από αύριο ανοίγει το λιανεμπόριο με click in shop στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, θα ισχύει στις εκκλησίες ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Υποχρεωτική θα είναι για τους πιστούς η χρήση διπλής μάσκας εντός και εκτός ναών. Για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ για κορονοϊό.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, θα γίνει περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στο προαύλιο των ναών χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.ά).

Ο περιορισμός κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ από τις 11 το βράδυ από τη Δευτέρα του Πάσχα.

Έως  τις 10 Μαΐου απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις πέρα από την Περιφερειακή Ενότητα / Περιφέρεια όπου κατοικούν οι πολίτες.

Ειδικά για την Αττική, η απαγόρευση μετακίνησης προβλέπεται όχι μόνο για τα όρια της Περιφέρειας αλλά και για τις μετακινήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Εξαιρέσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις:

  • από και προς την εργασία
  • για λόγους υγείας, μόνο σε δημόσια δομή υγείας με πιστοποίηση και έγγραφο της ίδιας της δομής, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.
  • στον τόπο μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης
  • μετάβαση σε κηδεία. Σε αυτή την περίπτωση ο μετακινούμενος πρέπει να έχει μαζί του και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, όχι μόνο τη βεβαίωση κίνησης, αλλά και ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.
  • μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, όταν είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Άλλες 4 περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται από το πρωί του Σαββάτου άλλες τέσσερις περιοχές της Ελλάδας που εμφανίζουν επιβάρυνση επιδημιολογικού φορτίου:

  • η Καβάλα
  • το Ρέθυμνο
  • η Αργολίδα
  • ο δήμος Κισσάμου στα Χανιά.

 

 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση