Χ. Τσούκας στο Πρώτο: Οι νέοι δεν έχουν μέλλον και προοπτική – Ο δημόσιος λόγος γεροντοκρατείται (audio)

«Είμαστε και εμείς εδώ, μας υπενθυμίζουν οι νέοι με τα κορoνοπάρτι, καθώς αισθάνονται ότι εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία δεν έχουν μέλλον, δεν έχουν προοπτική», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Θάνο Σιαφάκα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γουόρικ της Βρετανίας και του Πανεπιστημίου της Κύπρου, Χαρίδημος Τσούκας.

Ο κ. Τσούκας μίλησε για ματαιωμένες επιθυμίες και προσδοκίες που στρέφουν τους νέους στον εαυτό τους. Στο ερώτημα γιατί οι νέοι ξεχύνονται στις πλατείες και στα κορονοπάρτι, ο κ. Τσούκας εξήγησε πως είναι η ανάγκη για διασκέδαση, για εκτόνωση αλλά υπάρχει και η αίσθηση πως είναι άτρωτοι. Όμως αυτό, συνέχισε ο καθηγητής, σηματοδοτεί και έναν σχεσιακό προβληματισμό που προϋποθέτει μια διευρυμένη συνείδηση του να σκέπτεσαι τον άλλον.  Και αυτή η απουσία αίσθησης ότι υπάρχει μέλλον εγκλωβίζει τους νέους σε έναν στενό ορίζοντα αναφοράς. Να περάσουμε καλά, έστω κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες.

Ο δημόσιος λόγος γεροντοκρατείται, επισήμανε ο κ. Τσούκας, μιλάμε συνεχώς για τις συντάξεις αλλά όχι για την εκπαίδευση, όχι για την υγεία, όχι για την προοπτική των νέων παιδιών. Όλο αυτό το σκηνικό προκαλεί ένα έλλειμμα στις σχέσεις τους με τους υπόλοιπους ανθρώπους, πρόσθεσε ο καθηγητής, στη λογική είμαστε θυμωμένοι, έχουμε οργή και αυτή η διασκέδασή μας εκτονώνει.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση