«Ευρωπαϊκό όραμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη»: Διαδικτυακή εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Το παρόν και το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη θα συζητηθούν στην εκδήλωση που διοργανώνεται από τους εταίρους του ερευνητικού έργου VISION, σε συνεργασία με τα τέσσερα Δίκτυα Κέντρων Αριστείας Τεχνητής Νοημοσύνης AI4Media, ELISE, TAILOR και Humane-AI-Net.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι πρωτοπόρο σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα στην Πανεπιστημιακή/Διδακτορική Εκπαίδευση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), στο πλαίσιο του ερευνητικού Δικτύου Αριστείας AI4Media.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Ευρωπαϊκό όραμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη», θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά αύριο, Πέμπτη 22 Απριλίου, 12.00-14.00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τους διοργανωτές της, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα θα μοιραστεί με το ευρύ κοινό τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί για να προωθήσει το «Ευρωπαϊκό μοντέλο για την Tεχνητή Nοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI)», προς τη μελλοντική επιτυχία, σε ένα αυξανόμενο περιβάλλον ανταγωνισμού με χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα.

Στην εκδήλωση, οι Ευρωπαίοι πολίτες που ενδιαφέρονται για την Tεχνητή Nοημοσύνη θα αποκτήσουν μια εικόνα της θέσης της Ευρώπης στον κρίσιμο αυτό τομέα και της επίδρασής του στην ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία. Το «Ευρωπαϊκό μοντέλο για την Tεχνητή Nοημοσύνη» που προωθείται σήμερα συγκεντρώνει την αριστεία και την εμπιστοσύνη, με στόχο τη δημιουργία ενός παγκοσμίως ηγετικού οικοσυστήματος στοχοπροσηλωμένου στις έννοιες «Τεχνητή Νοημοσύνη για το Καλό» και «Τεχνητή Νοημοσύνη για Όλους». Δεδομένου ότι αυτή η εκδήλωση συντονίζεται και συνδέεται στενά με την επίσημη ανακοίνωση για νέους κανονισμούς και περαιτέρω επενδύσεις στην Tεχνητή Nοημοσύνη, που έχει προγραμματιστεί για την τρέχουσα εβδομάδα, θα αποτελέσει μια από τις πρώτες ευκαιρίες για δημόσια συζήτηση για τα νέα αυτά σχέδια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μεταξύ πολλών διακεκριμένων ομιλητών/ομιλητριών που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση είναι η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Dita Charanzová, και η Διευθύντρια Ψηφιακής Βιομηχανίας της Γενικής Διεύθυνσης CONNECT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, LucillaSioli.

Για τον συντονιστή του έργου VISION, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας Holger Hoos, η εκδήλωση αυτή αποτελεί ένα βήμα για στενότερη επικοινωνία της ευρωπαϊκής κοινότητας AI με το ευρύ κοινό. Όπως εξηγεί, «στόχος μας είναι να προσελκύσουμε νέους, ερευνητές, νεωτεριστές και εταιρείες, καθώς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να συζητήσουμε τα φιλόδοξα ευρωπαϊκά σχέδια για την Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς και το αναδυόμενο οικοσύστημα αριστείας της».

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της Διεθνούς Διδακτορικής Ακαδημίας Τεχνητής Νοημοσύνης (AIDA, http://www.i-aida.org/) και εισηγητής στην εκδήλωση σε θέματα εκπαίδευσης και δεξιοτήτων, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Ιωάννης Πήτας, θεωρεί ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική και η σχετική εκπαίδευση πρέπει να στοχεύει στη μόρφωση άριστων επιστημόνων και σκεπτόμενων πολιτών μιας Κοινωνίας της Πληροφορίας. Χρειάζεται μείζων αλλαγή του εκπαιδευτικού μοντέλου που να συνδυάζει τις θετικές επιστήμες και τις κλασικές σπουδές, με στόχο την υποστήριξη της επιστημονικής αριστείας και ενός ευρωπαϊκού μοντέλου της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί δωρεάν στον σύνδεσμο https://www.vision4ai.eu/vision-for-ai-2021/ και θα είναι ανοιχτή για παρακολούθηση χωρίς εγγραφή. Γλώσσα της εκδήλωσης είναι η αγγλική. Το κοινό θα μπορεί να συμμετάσχει σε συζητήσεις μέσω γραπτών μηνυμάτων (chat). Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να επιλέξουν από τρεις παράλληλες συνεδρίες με επίκεντρο: α) την κοινωνία, β) τη βιομηχανία και γ) τις δεξιότητες και την κατάρτιση, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Διοργανωτές: Η εκδήλωση διοργανώνεται από τους εταίρους του ερευνητικού έργου συντονισμού και υποστήριξης VISION (www.vision4ai.eu) στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης H2020-ICT-48-2020 call (https://cordis.europa.eu/programme/id/H2020_ICT-48-2020). Στόχοι του έργου αυτού είναι η ενίσχυση, η διασύνδεση και η κινητοποίηση της ευρωπαϊκής ερευνητικής κοινότητας Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Ευρώπη έχει επενδύσει ήδη από τον Σεπτέμβριο 2020 στο Ευρωπαϊκό Μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης με τέσσερα Δίκτυα Αριστείας [European networks of AI excellence centres (https://www.vision4ai.eu/community/): AI4Media (https://www.ai4media.eu/),ELISE (https://www.elise-ai.eu/),TAILOR (https://tailor-network.eu/),Humane-AI-Net (https://www.humane-ai.eu/)] που ενεργοποιούνται σε διάφορες πλευρές μιας αξιόπιστης και ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα, το έργο VISION έχει στόχο να δημιουργήσει συνδέσεις, συνέργεια και κοινές πρωτοβουλίες των δικτύων αυτών και άλλων ευρωπαϊκών φορέων. Αυτά τα τέσσερα Δίκτυα Αριστείας είναι βασικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στρατηγικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

ΠΗΓΗ: Α.Π.Θ.

www.ertnews.gr

Εύα Κουσιοπούλου