Gov.gr: Επεκτείνονται οι e-Άδειες οδήγησης

Επεκτείνονται από την Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021, σε τρεις ακόμη Περιφέρειες της χώρας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, που ξεκίνησε πιλοτικά η ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών, έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί συνολικά 4.116 αιτήσεις και έχουν εκτυπωθεί περισσότερα από 1.100 διπλώματα.

Μέσω της ψηφιακής πύλης του ελληνικού Δημοσίου, gov.gr, σύμφωνα με τη σχετική διαπιστωτική πράξη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγησης και θα εκδίδουν αντίγραφο της άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής με μια απλή διαδικασία.

Ειδικότερα, από τις 4.116 αιτήσεις που έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί, οι 1.865 για αντικαταστάσεις και αντίγραφα αδειών οδήγησης και οι 2.251 για ενημέρωση στοιχείων. Από τις 1.865 αιτήσεις έχουν ήδη εκτυπωθεί περισσότερα από 1.100 διπλώματα από την Ελληνική Αστυνομία. Οι παραπάνω αριθμοί συνεπάγονται αντίστοιχη μείωση επισκέψεων των πολιτών στις υπηρεσίες με φυσική παρουσία.

Η δράση υπάγεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ.) και υλοποιείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι που υπάγονται στην περιοχή αρμοδιότητας των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών των Π.Ε. των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από μια απλή διαδικασία, να προβούν ψηφιακά σε:

-Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου
-Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς
-Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω κλοπής ή απώλειας

Η είσοδος των πολιτών στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών https://drivers-vehicles.services.gov.gr γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet. Ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στον παραπάνω ιστότοπο θα μπορούν να καταχωρούν την αίτηση και τα δικαιολογητικά σε ψηφιακή μορφή, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας, της υπογραφής τους και του οικείου παραβόλου.

Στη συνέχεια, οι ανωτέρω Υπηρεσίες αποστέλλουν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ), χωρίς να απαιτείται η αποστολή φυσικού φακέλου. Οι απαραίτητες διασυνδέσεις μεταξύ μητρώων του Δημοσίου για την αυθεντικοποίηση των χρηστών και την άντληση στοιχείων υλοποιήθηκαν μέσα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο πολίτης μπορεί να παραλάβει το νέο έντυπο αυτοπροσώπως, μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου ή να ζητήσει να του αποσταλεί με courierστις Περιφέρειες που μπορούν να το υποστηρίξουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης είναι αποτέλεσμα της προγραμματικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2020 από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών Γιώργο Γεωργαντά, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός που έχουν καταρτίσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πηγή: ot.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση