Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τα 5 «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν τις διπλές αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια

Πέντε «κλειδιά» θα ξεκλειδώσουν τη διπλή αποζημίωση για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Φεβρουαρίου και Μαρτίου που αναμένεται να δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό την ερχόμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή «τρέχουν» οι διαδικασίες για την καταβολή μέχρι και τις 20 Απριλίου των αποζημιώσεων στους φορολογούμενους που στο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου είτε δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκια είτε εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% μισθώματα.

Η κρατική αποζημίωση φθάνει μέχρι και το 80% των αρχικών μισθωμάτων ενώ οι ιδιοκτήτες μέσα στον Απρίλιο θα εισπράξουν συνολικά πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Τα 5 κλειδιά

Για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Φεβρουαρίου η κρατική αποζημίωση θα χορηγηθεί με βάση τις δηλώσεις Covid που έχουν ήδη υποβάλει οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα ενώ για τον μήνα Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021, η προκαταβολή αποζημιώσεων θα διενεργηθεί με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου, εφόσον πληρούνται οι  εξής προϋποθέσεις:

  1. Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  2. Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  3. Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  4. Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  5. Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα θα πρέπει να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις όπως οι μισθωτές να είναι πληττόμενοι και να δικαιούνται «κούρεμα» ενοικίου.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος το οποίο ενοικιάζει 1.000 ευρώ το μήνα σε επιχείρηση που είναι κλειστή με κρατική εντολή (κατάστημα ενδυμάτων) την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λάβει τις   αποζημιώσεις δυο μηνών, οι οποίες αντιστοιχούν το 80% των ενοικίων που δεν εισπράχθηκαν τον  Φεβρουαρίου και το  Μάρτιο του   2021. Για το ενοίκιο των 1.000 ευρώ το μήνα που δεν έχει εισπράξει ο ιδιοκτήτης θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό ποσό αποζημίωσης ύψους 1.600 ευρώ, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 80% του ποσού των 2.000 ευρώ, που ισούται με τα ενοίκια δύο μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Γιώργος Πιτσιλής, μέχρι στιγμής έχουν αποζημιωθεί 365.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει πάνω από 187 εκατ. ευρώ είτε μέσω συμψηφισμών είτε με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού. Για τα κουρεμένα ενοίκια Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 έχουν διενεργηθεί συμψηφισμοί ύψους 44,5 εκατ. ευρώ για  232.000 ΑΦΜ ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται:

  • 15.000 δηλώσεις Covid έχουν εκκαθαριστεί και είναι έτοιμες για συμψηφισμό με φορολογικές οφειλές μόλις αυτές θα εμφανιστούν στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.
  • Περίπου 155.000 αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων θα δρομολογηθεί η πληρωμή των ιδιοκτητών ακινήτων για το 50% των ενοικίων που έχασαν.

Τη Δευτέρα 19 Απριλίου  λήγει  η προθεσμία για τις διορθώσεις στις δηλώσεις Covid των μηνών Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 που θα ανοίξουν το δρόμο νέων συμψηφισμών και αποζημιώσεων στους φορολογούμενους που εκμισθώνουν ακίνητα πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμα στο περίμενε για να αποζημιωθούν από το κράτος για τα χαμένα ενοίκια.

«Φέρτε πίσω τις αποζημιώσεις»

Δεδομένου ότι για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν υποβάλλει δήλωση Covid η ΑΑΔΕ σχεδιάζει σε επόμενη στάδιο  να «τρέξει» διασταυρώσεις και ελέγχους για να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες που θα λάβουν «προκαταβολικά» την αποζημίωση για τα ενοίκια του Μαρτίου χωρίς να τη δικαιούνται. Οσοι πιαστούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος τα χρήματα που έλαβαν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση