Η Εθνική Πινακοθήκη μας «δείχνει» όσα δεν είδε ο Κάρολος – Ξενάγηση από τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Στις 24 Μαρτίου έγινε η πρώτη ξενάγηση στην ανανεωμένη Εθνική Πινακοθήκη με τη παρουσία όλων των επίτιμων προσκεκλημένων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ επισκεπτόμαστε τον δεύτερο όροφο της Πινακοθήκης με σημαντικά εκθέματα από τον 20ο αιώνα. Στην υπέροχη αυτή ψηφιακή διαδρομή μαζί ήταν και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία μας ξενάγησε στους νέους χώρους.

Στον δεύτερο όροφο βρίσκουμε σπουδαία εκθέματα του πρώιμου ελληνικού μοντερνισμού και όχι μόνο. Ανάμεσα στους πίνακες συναντάμε έργα του Ν. Λύτρα, Κ. Παρθένη, Γ. Τσαρούχη, Θεόφιλου, Ν. Εγγονόπουλου, καθώς και πολλών άλλων. «Είναι μια αίθουσα, όπως βλέπετε, γεμάτη φως, χρώμα, αισιοδοξία», προσθέτει η κα Πλάκα.

Οι συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης περιλαμβάνουν περίπου 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σχεδίων, νέων μέσων έκφρασης και διακοσμητικής, τα οποία καλύπτουν την εξελικτική πορεία της ελληνικής τέχνης, από τα μεταβυζαντινά χρόνια έως τις ημέρες μας. Η διαχείριση των συλλογών ακολουθεί τη χρονολογική εξέλιξη της τέχνης.

Παρακολουθήστε το βίντεο με τη ξενάγηση της κα Λαμπράκη-Πλάκα.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr