Εντυπωσιακό φαινόμενο φώτισε τον νυχτερινό ουρανό στη Φλόριντα και στις Μπαχάμες

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την παρατήρηση των μετεώρων και άλλων αστρονομικών φαινομένων –American Meteor Society– ήταν απλά το φαινόμενο με την ονομασία 2281-2021. Μια συνηθισμένη ονομασία για να περιγράψει κάποιος το εντυπωσιακό, κοντινό πέρασμα μιας πύρινης σφαίρας από τη Γη, ικανό να προκαλέσει θαυμασμό αλλά και αμηχανία σε όσους το παρακολούθησαν.

Το φλεγόμενο ίχνος και η έκρηξη του διαστημικού βράχου καταγράφηκε (τη Δευτέρα 12/4) από τις κάμερες σε σπίτια κατοίκων στη Φλόριντα (ΗΠΑ) και στις Μπαχάμες, ενώ ήταν ορατό και από τους παρατηρητές του νυχτερινού ουρανού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η πύρινη μπάλα πέρασε σε απόσταση 9.300 μιλίων πάνω από τον πλανήτη μας, στις 10.19 μ.μ. τοπική ώρα.

Ένα τηλεοπτικό συνεργείο στο Γουέστ Παλμ Μπητς της Φλόριντας κατέγραψε το πέρασμα του μετεωροειδούς από τους ουρανούς, ενώ ένας κάτοικος στο Πάρκλαντ κατέγραψε το φαινόμενο από κάμερα ασφαλείας. Την ίδια ώρα, κάτοικοι στις Μπαχάμες έκαναν λόγο για ηχητική έκρηξη.

Την Τρίτη (13/4) ακολούθησαν συζητήσεις αναφορικά με την «ταυτότητα» της πύρινης σφαίρας, το (κοντινό στη Γη) πέρασμα της οποίας παρατηρήθηκε από πολλούς. Κάποιοι από τους ειδικούς πιστεύουν ότι ήταν ο αστεροειδής 2021 GW4, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από πέντε ημέρες από αστρονόμους στην Αριζόνα. Άλλοι πιστεύουν πως πρόκειται για ένα κομμάτι του εν λόγω αστεροειδούς.

Ως το πρωί της Τρίτης, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έδωσαν το δικό τους καταγεγραμμένο υλικό και βίντεο -σχετικό με την παρατήρηση του μετεώρου- στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό AMS. Έτσι, το συγκεκριμένο φαινόμενο θεωρείται πλέον ένα από τα σημαντικότερα στο πεδίο της Αστρονομίας, που έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων του Οργανισμού για το 2021.


Πηγή: The Guardian

Φωτογραφία: Associated Press (αρχείο)

www.ertnews.gr

Νικόλαος Περδικάρης