Βεγορίτιδα, μια λίμνη με πλούσιο οικοσύστημα και πολλά προβλήματα

Στην Βεγορίτιδα, την τρίτη σε μέγεθος λίμνη της χώρας ταξίδεψε το Ο3 της ΕΡΤ3 και εστίασε στις ομορφιές του τοπίου αλλά και στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη λίμνη και ανησυχούν τους περίοικους οι οποίοι νοιάζονται για την προστασία της.

Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για το πλούσιο οικοσύστημα της σημαντικής λίμνης της Μακεδονίας που εκτείνεται από την Πέλλα ως τη Φλώρινα είναι κοινό για όλες τις λίμνες της χώρας και σχετίζεται με την ευθύνη της προστασίας της που μοιράζεται μεταξύ πολλών υπηρεσιών και δημόσιων φορέων.

Αυτή η συναρμοδιότητα αφήνει πολλά ζητήματα να πέφτουν στο κενό γι’ αυτό και όπως εξηγεί μιλώντας στο Ο3 ο βιολόγος Δημήτρης Μπούσμπουρας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη περιβαλλοντικές μελέτες για όλες τις περιοχές Natura οι οποίες θα καθορίσουν τις ζώνες προστασίας και θα ορίσουν τα μέτρα διαχείρισης της βιοποικιλότητας της Βεγορίτιδας.

Δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη είναι η καύση των καλαμιών στους καλαμιώνες της περιοχής, δραστηριότητα η οποία διώχνει τα σπάνια άγρια πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στις όχθες της και η συνεχής αυξομείωση της στάθμης της.

Παρόλα αυτά ακόμη και σήμερα στη ιχθυοπανίδα της περιλαμβάνονται γριβάδια, τούρνες τσιρόνια και γουλιανοί ενώ 15.000 υδρόβια πτηνά διαχειμάζουν στη λίμνη.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπούσμπουρας οι περιβαλλοντικές μελέτες θα τεθούν σε διαβούλευση για να καταλήξουν σε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έτσι ώστε να μην χρειαστεί για την προστασία της λίμνης να προσφύγουν στην Ε.Ε οι κάτοικοι της. Αυτή θα είναι η έσχατη λύση όπως είπε στο Ο3 ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας Νίκος Μούλας τονίζοντας με νόημα πως ποτέ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί έστω ένας υπεύθυνος για την καύση των καλαμιών στους παρακείμενους καλαμιώνες.

 

www.ertnews.gr

Χριστίνα Χαλεπλίδου