Γ. Κατρούγκαλος: Αντιπερισπασμός στα κυβερνητικά αδιέξοδα το πυροτέχνημα Βορίδη (audio)

«Από το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι πρέπει να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού χωρίς περιορισμό, με μόνη ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και της μόνιμης εγκατάστασης και όπως ζητάνε και οι ίδιοι, να εκλέγεται ένας βουλευτής σε κάθε γεωγραφική ενότητα που ζουν μόνιμα Έλληνες της διασποράς. Το ψηφοδέλτιο να είναι ενιαίο και να εκπροσωπούνται οι καλύτεροι των ομογενών ανεξαρτήτως της παραταξιακής ή κομματική σχέση». Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή γιατί η χθεσινή κίνηση Βορίδη να προωθήσει νέα ρύθμιση που να αίρονται οι ισχύοντες περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων, είναι πυροτέχνημα. «Το πυροτέχνημα έγκειται στο γεγονός ότι προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την συγκεκριμένη πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων.  Ο κ. Θεοδωρικάκος -που ήταν τότε αρμόδιο υπουργός-  δεν δέχθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν η καλύτερη δυνατή και αυτό το λένε όχι μόνο οι απόδημοι, αλλά και το αρμόδιο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Επιτροπή της Βενετίας, η επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και εφαρμόζεται σε Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία. Υπάρχει και ένα άλλο σύστημα, αυτό των περιορισμών. Επειδή σε καμία χώρα που έχει μεγάλη  ομογένεια ο νόμος δεν προβλέπει να ψηφίζουν οι απόδημοι με το ίδιον τρόπο των ημεδαπών γιατί θα οδηγούσε στην αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, υπάρχουν περιορισμοί που ανάγονται στο χρόνο. Εμείς σε συμφωνία με τα άλλα κόμματα είπαμε ότι έπρεπε να υπάρξει μια λύση επιτέλους. Το πυροτέχνημα του κ. Βορίδη ανατρέπει λοιπόν αυτόν τον  δύσκολο συμβιβασμό, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να βρεθούν 200 ψήφοι για να περάσει από τη Βουλή το πυροτέχνημά του, αφού τόσες ψήφοι απαιτούνται».

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι πρόκειται για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης απέναντι στη γενικό αδιέξοδο και αποτυχία ενόψει  όλων των μειζόνων ανοιχτών θεμάτων από την οικονομική έως την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας  κα τα εθνικά θέματα, αλλά και μια ειδικότερη αδυναμία που βαρύνει προσωπικά τον κ. Βορίδη, να υλοποιηθεί ο νόμος. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι ελάχιστοι οι απόδημοι που μπήκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που έχει ανοίξει από τον Φεβρουάριο, και έχουν εγγραφεί, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα εκλογικό σώμα των 800.000. Ο κ. Βορίδης προσπαθεί να φύγει από την προσωπική του αποτυχία. Σε αυτό να προσθέσουμε ότι ο υπουργός σκοπεύει να καταργήσει και την διακομματική επιτροπή, το ανεξάρτητο όργανο που θα έλεγχε το ενδεχόμενο αλλοιώσεων, νοθειών κλπ.

Ταξίδι Δένδια στην Άγκυρα

Ο κ. Κατρούγκαλος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι οι υπουργοί εξωτερικών πρέπει να συναντώνται και να συνομιλούν, είναι ο γενικός κανόνας, πολύ περισσότερο για τη δική μας περίπτωση. «Το ζήτημα είναι ότι για να μπορούμε να προωθούμε τις θέσεις μας και να φτάσουμε σε μία λύση σύμφωνη με τα συμφέροντά μας θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό και στρατηγική,  που δυστυχώς απουσιάζουν εντελώς. Το θέμα εάν θα πάει ο κ. Δένδιας στην Άγκυρα, αλλά τι θα πει. Εμείς δεν έχουμε ενεργητική πολιτική, δεν έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι της Τουρκίας. Ολο το καλοκαίρι προκαλούσε και εμείς προσπαθούμε να αντιδράσουμε αμυντικά. Η διπλωματία μας έπρεπε να έχει ενεργητικό χαρακτήρα όχι μόνον στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στα ευρωπαϊκά. Η Ελλάδα απουσιάζει εντελώς από τον ευρωτουρκικό διάλογο, η Γερμανία συνομιλεί σε ανώτατο επίπεδο με την Τουρκία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Όλα γίνονται ερήμην μας, χωρίς να είμαστε παρόντες στο ευρωτουρκικό τραπέζι και αυτό δημιουργεί ανησυχία».


www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση