Ν. Μηταράκης στο Πρώτο Πρόγραμμα: Μειώνεται η πίεση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, κλείνουν δομές

«Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό ισοζύγιο αυτών που έρχονται με αυτούς που φεύγουν και κατά συνέπεια κλείνουν και κάποιες δομές και μειώνεται η πίεση των νησιών». Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και τι περιμένει η Ελλάδα από την Ευρώπη.

Ο υπουργός εξήγησε ότι μετά τα επεισόδια του Μαρτίου 2020 και την αναβάθμιση από την χώρα μας το επιπέδου ασφάλειας των συνόρων μας, η μείωση των ροών έφτασε στο 80% το 2020 και στο 90% τους πρώτους μήνες του 2021.   Με τον τρόπο αυτό αποσυμφορήθηκαν τα νησιά, χωρίς να δημιουργηθούν νέες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι περισσότεροι αυτοί που έφυγαν από τη χώρα, είτε με απελάσεις, είτε με εθελούσιες επιστροφές, είτε με μετεγκαταστάσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών, από όσους μπήκαν στην χώρα.  Όπως είπε ο κ. Μηταράκης σε αυτό έχουν συμβάλει οι αλλαγές στο θέμα του ασύλου, σε επίπεδο νομικό, διαδικασιών αλλά και γιατί έγινε  μία πλήρως ψηφιακή υπηρεσία που αυτή τη στιγμή θεωρείται  η δεύτερη πιο παραγωγική υπηρεσία ασύλου στην ΕΕ. «Το 2020 εκδόθηκαν  106 χιλιάδες, το μισό των εκκρεμοτήτων των προηγούμενων ετών ολοκληρώθηκε το 2020 και το υπόλοιπο εντός του 2021, άρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων,  το 2022  ελπίζουμε να ξεκινήσει με λίγες ροές, με πολύ λίγο κόσμο στις δομές και χωρίς εκκρεμότητες του παρελθόντος».

Σχετικά με τον προβληματισμό που ο ίδιος έχει εκφράσει για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου γιατί κάποιες προτάσεις του δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανησυχίες της Ελλάδας,  ο κ. Μηταράκης θέλησε να τονίσει ότι «η κρίση στα νησιά μας δεν προέκυψε εξ αιτίας του νέου Συμφώνου, αλλά εξ αιτίας της έλλειψης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού. Ο κανονισμός  του Δουβλίνου που ισχύει και θα ισχύει έως ότου υπάρξει το νέο Σύμφωνο, ουσιαστικά αφήνει τα κράτη πρώτης υποδοχής μόνα τους να σηκώνουν το βάρος της υποδοχής. Εμείς θέλουμε από το νέο Σύμφωνο να ενισχύσει την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, να διαθέτει έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό μηχανισμό απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, έναν υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκαταστάσεων των αιτούντων ασύλου και αναγνωρισμένων προσφύγων. Δε μπορεί όλο το βάρος να το σηκώνουν τα κράτη πρώτης υποδοχής».

Σχετικά με τη στάση της Ευρώπης, την απόφαση της συνόδου της ΕΕ ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι θα φανεί στην πράξη, μέσω του νέου Συμφώνου, με μηχανισμούς ανακατανομής των βαρών της μεταναστευτικής κρίσης. «Η επίσκεψη Μισέλ και φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα δεν έχει δώσει δείγματα επανεφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η Τουρκία  ακόμη δεν έχει αποδεχθεί τις επιστροφές όσων πρέπει να πάρει πίσω, αυτό είναι κρίσιμή εκκρεμότητα για την Ελλάδα που επηρεάζει και τον αριθμό όσων παραμένουν στις δομές της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου».


www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση