Από τον Γιούρι Γκαγκάριν στα μελλοντικά σχέδια κατάκτησης του διαστήματος

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο άνθρωπος ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο εκπρόσωπος της ανθρωπότητας σε αυτή τη σπουδαία αποστολή που πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου του 1961.

Είκοσι χρόνια μετά, στις 12 Απριλίου του 1981 έγινε η πρώτη πτήση διαστημικού λεωφορείου της ΝΑSA εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα αποστολών του αμερικανικού οργανισμού διαστήματος.

Το Ο3 με αφορμή αυτές τις δύο αυτές σημαντικές επετείους συνομίλησε για τις ιστορικές στιγμές του παρελθόντος αλλά και για τα φιλόδοξα σχέδια του μέλλοντος με τον καθηγητή Διαστημικών Συστημάτων στο ΕΚΠΑ Βάϊο Λάππα.

Σύμφωνα με τον κ. Λάππα το διάστημα είναι ο μόνος τομέας στον οποίο συνεργάζονται αρμονικά Ρώσοι, Αμερικάνοι, Ιάπωνες, Ευρωπαίοι. Κι αυτό γιατί, όπως διευκρίνισε ο κ. Λάππας, η τεχνολογία του διαστήματος μας αφορά όλους αφού ήδη χρησιμοποιείται σε μικροεπεξεργαστές κινητών, στα χρώματα επικάλυψης για τη θερμική προστασία, στο internet, στην μετεωρολογία, στα συστήματα πλοήγησης ακόμη και στις κουβέρτες που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες.

Όπως τόνισε, ο πιο οικονομικός τρόπος για τους σχεδιασμούς του μέλλοντος ιδίως για πλανήτες όπως ο Άρης είναι οι ρομποτικές μη στελεχωμένες αποστολές ενώ αυτό που επιθυμούν όλες οι ομάδες που ασχολούνται με το διάστημα είναι να καταφέρουμε να μένουμε για περισσότερο χρόνο στο διάστημα για να το εξερευνήσουμε και συγχρόνως να ανακαλύπτουμε συνεχώς τεχνολογίες που θα διευκολύνουν τη ζωή μας.

 

www.ertnews.gr

Χριστίνα Χαλεπλίδου