Ένα Covid τεστ νέου τύπου και η σημασία της εξατομικευμένης ανοσολογίας

Συνέντευξη με τον Γιάννη Πρασσά, μοριακό βιολόγο-ερευνητή στο Νοσοκομείο Mount Sinai του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Τα Covid τεστ, σημαντικά από τις πρώτες φάσεις της πανδημίας για τον έλεγχό της, τώρα έχουν μπει ακόμη περισσότερο στη ζωή μας, ως βασικό εργαλείο για το μερικό άνοιγμα σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων.

Ομάδα επιστημόνων, οι περισσότεροι των οποίων είναι Έλληνες, στο Νοσοκομείο “Oρος Σινά» του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έχει αναπτύξει ένα τεστ άλλου είδους από τα μέχρι τώρα και το οποίο θα αδειοδοτηθεί στο προσεχές διάστημα στον Καναδά, αποτελώντας μια «τρίτη κατηγορία» σε σχέση με όσα έχουν διαδοθεί διεθνώς.

Βασιζόμενο στη λήψη σάλιου, διαθέτει έναν υψηλό βαθμό ακρίβειας, αλλά και το πρόσθετο πλεονέκτημα πως δίνει στοιχεία για το ανοσολογικό προφίλ του κάθε ατόμου. Το ζήτημα αυτό μέχρι τώρα δεν έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα, αλλά από δω και πέρα θα παίξει μεγάλο ρόλο για μια «εξατομικευμένη» προσέγγιση στη μάχη του κάθε ασθενούς με τον κορωνοϊό.

Για την παρουσίαση του εν λόγω τεστ ήταν καλεσμένος του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου στην εκπομπή “Με το Πρώτο στη Ευρώπη και τον Κόσμο“, την Κυριακή 11/4, ο Γιάννης Πρασσάς, μοριακός βιολόγος και ερευνητής στην προαναφερόμενη ομάδα. Ο ίδιος ρωτήθηκε επίσης για τη λειτουργία των άλλων τεστ και ιδιαίτερα των self test, για τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει το δικό του τμήμα σε ό,τι αφορά τη σχέση θρομβοεμβολικών επεισοδίων και του εμβολίου Astra-Zeneca, καθώς και για τη μεγάλη εικόνα που υπάρχει σε σχέση με την πορεία της πανδημίας διεθνώς.

www.ertnews.gr

Μαρία Νικολαΐδου