Γ. Τσιβγούλης: Πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος θρομβώσεων από τον ίδιο τον κορονοϊό

O Γιώργος Τσιβγούλης, καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ (- δ/ντής Β΄Νευρολογικής Κλινικής «ΑΤΤΙΚΟΝ»), μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμμένο εμβόλιο ίσως συσχετίζεται με τη λεγόμενη εγκεφαλική νευρική θρόμβωση: Έχουμε παρατηρήσει μόλις ένα έως 11 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης αυτής της επιπλοκής θρομβώσεων μετά από εμβολιασμούς αυτή είναι 1 έως 11 περιστατικά ανά εκατομμύριο εμβολιασθέντων.

«Ο ίδιος ο ιός όμως, προκαλεί αυτήν την επιπλοκή με συχνότητα 300 – 800 περιστατικά ανά εκατομμύριο. Η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία αναφέρει ακριβώς την συχνότητα επιπλοκής από τον ιό και τη συχνότητα επιπλοκής από το εμβόλιο. Η λοίμωξη με κορωνοϊό αυξάνει πάρα πολύ την πιθανότητα της επιπλοκής αυτής κατά 20 – 40% ενώ έχουμε και θανάτους».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιβγούλη, «η επιπλοκή αφορά κυρίως σε γυναίκες 20 με 60 ετών χωρίς υποκείμενα. Δεν φαίνεται να σχετίζεται με τα εμβόλια Pfizer και Moderna (τα mRNA εμβόλια δηλαδή) , αλλά μόνο με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι «η επιπλοκή είναι σπανιότατη, ενώ υπάρχει ειδική θεραπεία πλήρους άρσης της. Κάνουμε ένα ειδικό πάνελ ελέγχου και αποφαινόμαστε εάν υπάρχει συσχέτιση της επιπλοκής που σημειώθηκε, με το εμβόλιο που προηγήθηκε». Μάλιστα είπε ότι «έρχονται και οι μεταλλάξεις που μπορεί να μην καλυπτόμαστε αργότερα, ακόμα και οι εμβολιασμένοι. Ας μην αργοπορούμε λοιπόν: Ή θα βγούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ απ’αυτό, ή κανείς».

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση