NASA: Το ελικόπτερο Ingenuity επιβίωσε την πρώτη παγωμένη νύχτα στον Άρη

Το μικρό ελικόπτερο της NASA, το Ingenuity, η πρώτη ανθρώπινη κατασκευή που θα πετάξει σε έναν εξωγήινο κόσμο, ακούμπησε το έδαφος του Άρη και πέρασε την πρώτη του νύχτα στην παγωμένη επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, πραγματοποίησε ένα σημαντικό ορόσημο πριν από την πρώτη του ιστορική πτήση.

Η θερμοκρασία στον κρατήρα Jezero, μια αρχαία κοίτη της λίμνης και η τοποθεσία όπου βρίσκεται τώρα το ρόβερ Perseverance και το ελικόπτερο Ingenuity, μπορεί να πέσει στους -90 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα ηλεκτρονικά συστήματα και τις μπαταρίες του ελικοπτέρου.

Το ελικόπτερο τελικά αποχωρίστηκε στις 3 Απριλίου από την κοιλιά του Perseverance και πραγματοποίησε μια σειρά κινήσεων για να «αναδυθεί» από την κοιλιά του ρόβερ, κάτι που έμοιαζε με τη μεταμόρφωση μιας πεταλούδας, πριν την τελική πτώση στα 10 εκ. στην επιφάνεια του Άρη.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ingenuity βρίσκεται μόνο του στην επιφάνεια του Άρη», δήλωσε η MiMi Aung, διευθύντρια του πρότζεκτ Ingenuity στο Jet Propulsion Laboratory της NASA. «Τώρα όμως επιβεβαιωθήκαμε ότι έχουμε τη σωστή μόνωση, τους σωστούς θερμαντήρες και αρκετή μπαταρία του για να επιβιώσει την κρύα νύχτα, κάτι που αποτελεί μεγάλη νίκη για την ομάδα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε την Ingenuity για την πρώτη του δοκιμαστική πτήση».

Η δοκιμαστική πτήση του Ingenuity μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 11 Απριλίου, και θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη. Θα μεταφέρει δε, ένα μικρό κομμάτι υφάσματος που κάλυπτε ένα από τα φτερά του Flyer 1, το αεροπλάνο των πρωτοπόρων της αεροπορίας, των αδελφών Ράιτ. 

Ο σχεδιασμός του Ingenuity ήταν μια πρόκληση για τους μηχανικούς για διάφορους λόγους. Έπρεπε να είναι αρκετά μικρό για να μπαίνει κάτω από το ρόβερ, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την αποστολή του Perseverance.

Το Ingenuity έπρεπε επίσης να είναι ελαφρύ για να πετάξει μέσα από την ατμόσφαιρα του Άρη, η οποία έχει μόλις το 1% της γήινης, και να έχει αρκετή δύναμη για να θερμανθεί και να επιβιώσει τις ψυχρές νύχτες του Άρη. Η λεπτή φύση της ατμόσφαιρας στον Άρη καθιστά δυσκολότερη τη δημιουργία ανελκυστήρων και την ανύψωση.

(NASA/JPL-Caltech/MSSS via AP)

Το Perseverance μετέφερε το Ingenuity στον προορισμό του: ένα αεροδρόμιο που επιλέχθηκε λόγω της επίπεδης επιφάνειας και της έλλειψης εμποδίων. Αύριο, 7 Απριλίου, τα συστήματα που συγκρατούν τα πτερύγια μαζί έχουν προγραμματιστεί να απελευθερωθούν. Εάν ολοκληρωθεί με επιτυχία και αυτό το ορόσημο, θα ακολουθήσουν δοκιμές των πτερυγίων του ρότορα καθώς και των κινητήρων του.

Θα πρέπει επίσης να γίνουν τεστ της ηλεκτρονικής συσκευής που μετρά τον προσανατολισμό και τη γωνιακή συχνότητα του ελικοπτέρου και των υπολογιστών μέσα στο σκάφος που είναι υπεύθυνα για την αυτόνομη πτήση του.

Για τις επόμενες δύο ημέρες, το Ingenuity θα συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την απόδοση των συστημάτων θερμικού ελέγχου και ισχύος τώρα που το μικρό ελικόπτερο είναι πλέον αυτόνομο στο περιβάλλον του Άρη. Αυτό θα επιτρέψει στην ομάδα του ελικοπτέρου να διαμορφώσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να διασφαλίσει ότι το ελικόπτερο θα επιβιώσει τις επόμενες 30 ημέρες της αποστολής του.

Το Ingenuity είναι ένα τεχνολογικό τεστ, που σημαίνει ότι η αποστολή του είναι σύντομη σε σύγκριση με το διετές σχέδιο του ρόβερ για την εξερεύνηση του κρατήρα Jezero. Τώρα που το ελικόπτερο βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη, έχει 31 γήινες ημέρες για να πραγματοποιήσει έως και πέντε δοκιμαστικές πτήσεις.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης πτήσης, το ελικόπτερο θα προσπαθήσει να ανυψωθεί στα περίπου 3 μέτρα στον αέρα από τη μέση του επίπεδου του αεροδρομίου, να στρίψει και να ξαναπροσγειωθεί. Η δοκιμή θα διαρκέσει περίπου 30 δευτερόλεπτα. Οι μελλοντικές πτήσεις θα δοκιμάσουν την ικανότητα του ελικοπτέρου να πετάει όλο και ψηλότερα.

Εν τω μεταξύ, το Perseverance θα βρίσκεται κοντά και θα παρατηρεί την πτήση, καταγράφοντας εικόνες, βίντεο και ήχο. Αυτές οι πληροφορίες θα φτάσουν στη Γη τις ημέρες μετά την πρώτη πτήση. Μόλις πραγματοποιήσει το ταξίδι του το Ingenuity, το ρόβερ θα επικεντρωθεί στην επιστημονική του αποστολή και θα αρχίσει να μελετά πετρώματα και να συλλέγει δείγματα που θα μεταφέρουν στη Γη οι μελλοντικές αποστολές.

 

ΠΗΓΗ: CNN

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη