Κ. Μητσοτάκης από Λιβύη: Σημαντικό να ακυρωθούν οι δήθεν διακρατικές συμφωνίες

Στις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας, ενώ τόνισε ότι «η συνεργασία μας έχει ρίζες και μέλλον».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψη ως «ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολυβικών σχέσεων και να μεταφέρω το μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη. Τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΟΗΕ η πατρίδα μας θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο προς αξιόπιστες εκλογές, πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότηση της χώρας, μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα και με μοναδική πυξίδα την ασφάλεια και την ευημερία στη γειτονιά μας και στη Μεσόγειο. Είναι καιρός νομίζω να μείνουν πίσω πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διάστημα και καθώς μετά την Πρεσβεία στην Τρίπολη θα ακολουθήσει και το ελληνικό γενικό προξενείο στη Βεγγάζη η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς. 

Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας μπορεί να περιόρισαν τις οικονομικές μας σχέσεις όμως στην πραγματικότητα η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη ουδέποτε διακόπτεται και σήμερα που η πολιτική κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται. Συζητήσαμε τις προοπτικές συνεργασίας μας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία, αλλά υπάρχουν και άλλα πεδία όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, όπου επίσης μπορούν να γίνουν πολλά».

«Όπως τόνισα και στον κ. Πρωθυπουργό, θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας πρέπει να είναι πάντα η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό σημαίνει ότι, γράφοντας την καινούργια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, θα μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης. Θέλω, επίσης, να είμαι απολύτως σαφής και να επαναλάβω αυτό το οποίο μετέφερε και ο Πρόεδρος  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Charles Michel, στην επίσκεψή του στη φίλη χώρα σας, ότι προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος. Είναι κάτι το οποίο έχουν ζητήσει, εξάλλου, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Και ασφαλώς, για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
«Οι τελευταίες ημέρες στη Λιβύη έχουν έντονο χαρακτήρα, καθώς μετά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρέθηκαν ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, εγώ προσωπικά. Και η Ελλάδα και η Ιταλία, μάλιστα, έχουν πρόσφατα συνάψει μεταξύ τους νόμιμες συμφωνίες για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και των χωρικών υδάτων.
Ο συμβολισμός, λοιπόν, είναι εξαιρετικά ισχυρός: Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Άλλωστε -όπως συζητήσαμε- το πλησιέστερο σ’ αυτήν ευρωπαϊκό έδαφος είναι η Γαύδος και η πατρίδα μου, η Κρήτη. Και τελικά κ. Πρωθυπουργέ είναι η γεωγραφία  που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες. Κατά συνέπεια χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απ’ ευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών -ως οφείλουμε να κάνουμε ως γειτονικές χώρες- και να συνεχίσουμε μια συζήτηση η οποία διεκόπη το 2010. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές.
Θέλω να επαναλάβω ότι στο δύσκολο έργο σας, κ. Πρωθυπουργέ, για την ανασυγκρότηση της χώρας σας, δεν είστε μόνος σας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της είναι εδώ, παρόντα. Και αποφασισμένα να στηρίξουν τον λιβυκό λαό, που τόσα έχει υποφέρει την τελευταία δεκαετία.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να κλείσω, και πάλι με τις ελληνολιβυκές σχέσεις, οι οποίες ξεκινούν πριν από 2.600 χρόνια. Απ’ την εποχή που ταξιδιώτες από την Σαντορίνη έφταναν στις ακτές σας, ιδρύοντας την Κυρήνη, μετά τη Βεγγάζη και την ελληνική Πεντάπολη. Τότε, καλλιεργήσαμε μαζί, εδώ, ένα σπάνιο θεραπευτικό βότανο το «σίλφιο», το οποίο ονομάστηκε και το «χρυσάφι της Λιβύης». Στον 21ο αιώνα, λοιπόν, «χρυσάφι» των λαών μας είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η ευημερία».

Ο πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ανεβαίνοντας στο βήμα για τις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του αυτή.

Αναφέρθηκε όμως και στο ρόλο που έπαιξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. «Είμαστε ευτυχείς για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι υπάρχει μακρά ιστορία οικονομικών και εμπορικών ακόμη και ανθρωπιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και προσέθεσε: «Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών και σε αυτό το πλαίσιο ξανανοίγουμε την πρεσβεία στην Τρίπολη και υποδεχόμαστε το άνοιγμα του προξενείου. Ευελπιστούμε στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας στον εμπορικό τομέα».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία, ο κ. Ντμπεϊμπά τόνισε ότι «επιδιώκουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ακόμα ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Λιβύης-Τουρκίας για τον ορισμό των οικονομικών ζωνών για να συνεχιστεί η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ντμπεϊμπά επισήμανε πως η χώρα του επιδιώκει τις καλές σχέσεις μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής και τόνισε πως μέσω κάθε συμφωνίας επιδιώκει το συμφέρον της. «Φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, του λαού μας», όπως κάνει κάθε χώρα είπε ολοκληρώνοντας.

Στόχος της Αθήνας, η επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, που τα τελευταία χρόνια είχαν παγώσει λόγω και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, το οποίο μπαίνει στο τραπέζι των επαφών με την μεταβατική κυβέρνηση, μαζί με τα νέα κεφάλαια της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας και των κατασκευών.

«Η Λιβύη κάνει τα πρώτα βήματα για την επαναφορά της κανονικότητας και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να την ενισχύσει» ανέφερε χθες ο κ. Δένδιας.

Επισήμανε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για να την κανονικότητα είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι» τονίζοντας ότι σε μια κανονική Λιβύη «το τουρκολυβικό μνημόνιο που φαντασιώνεται το μοίρασμα θαλασσίων ζωών δεν μπορεί να έχει ισχύ».

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει την πορεία της Λιβύης προς την κανονικότητα.

«Προσβλέπουμε ότι η νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη στη νέα αυτή εποχή να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της, αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη, προκειμένου να ανακοινώσει την επαναλειτουργία της.

Υπενθυμίζεται ότι έκλεισε το 2014 οπότε και λίγες ημέρες αργότερα είχε γίνει η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων, Κινέζων και άλλων ξένων πολιτών από την φλεγόμενη Λιβύη, με την φρεγάτα Σαλαμίς. Eπικεφαλής αναμένεται να αναλάβει έμπειρος διπλωμάτης που μέχρι τώρα υπηρετεί στο διπλωματικό γραφείο του Νίκου Δένδια και έχει προϋπηρεσία στην Λιβύη.

“Η Αθήνα εκκινεί στη Λιβύη μια διαδικασία συμπεριληπτικής στρατηγικής, δεδομένων όσων έχουν συμβεί. Είναι σημαντικό ένα ενισχυθεί εκεί το αποτύπωμα μας ώστε να σταδιακά να αποκτήσουμε μεγαλύτερη δυνατότητα μόχλευσης επί των κυοφορούμενων αλλαγών στην περιοχή, που βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο”, είπε στην ΕΡΤ ο Σωτήρης Σέρμπος  Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πρόσθεσε επίσης πως είναι μια ευκαιρία με αφορμή και τη σημερινή επίσκεψη του Μάριο Ντράγκι στη Λιβύη, δεδομένου ότι οι Ιταλοί είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, να αξιοποιηθεί για μια μεγαλύτερη συνοχή πολιτικής στο πλαίσιο των συμμαχιών του Νότου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σήμερα θα είναι στην Τρίπολη Λιβύη με τον Υπουργό Εξωτερικών Ντι Μάϊο για να συζητήσει οικονομικά και γεωπολιτικά θέματα και για τις διμερείς σχέσεις.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη

Σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή της ΕΡΤ Νίκο Μελέτη, η Λιβύη δεν είναι απλώς μια χώρα της Αφρικής αλλά μια από τις 8 χώρες με τις οποίες έχει σύνορα η χώρα μας.

Είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Αφρικής, κρίσιμη για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από την υποσαχάρια Αφρική, μια χώρα που διαλύθηκε από έναν 10χρονο εμφύλιο μετά την πτώση Καντάφι. Και προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματα με μια προσωρινή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές τον Δεκέμβριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την βαριά κληρονομιά της κυβέρνησης Σάρατζ με το τουρκο-λυβικό μνημόνιο, είναι εξαιρετικά σημαντική η επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός καθώς είναι από τους πρώτους ξένους ηγέτες που επισκέπτονται την Τρίπολη μετά την εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δυο χωρών και να υπάρχει τουλάχιστον ένας ανοικτός δίαυλος χωρίς ενδιάμεσους.

Το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, παρά την ύπαρξη του τουρκο – λυβικού μνημονίου, παραμένει ανοικτό. Και αυτή η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητες για να διαπραγματευθεί τέτοια θέματα, όποτε θα καταγραφεί η ελληνική θέση και οι όποιες συζητήσεις πρακτικά μετατίθενται, για την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι η στήριξη από την Ευρώπη σε αυτή τη συγκυρία έχει κρίσιμη σημασία για την Λιβύη και αυτό ενισχύει και τον ρόλο της Ελλάδας.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση