Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: «Ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο βγαίνει από τον έλεγχό μας»

Για τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά η αστυνόμος Β’ Αιμιλία Δουκέλη, τμηματάρχης στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή τη διαρροή προσωπικών δεδομένων από τη Facebook 500 εκατομμυρίων χρηστών.

Η κα Δουκέλη αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες ασφάλειας που είναι οι εξής:

Α) Ασφάλεια λογαριασμού με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Η τελευταία τάση είναι να βάζουμε ολόκληρη πρόταση για κωδικό με κεφαλαία και μικρά γράμματα και αριθμούς μέσα.

Β) Χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εισαγωγή του αριθμού κινητού μας και extra 6ψήφιο αριθμό

Γ) Να έχουμε ορίσει backup email, ώστε να μπορούμε να επαναφέρουμε τον λογαριασμό μας

Για τα προσωπικά δεδομένα

Ο χρυσός κανόνας είναι πώς ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο βγαίνει από τον έλεγχό μας. Καθημερινά βγαίνουν μόνο στο facebook περισσότερες από 14 εκατ. φωτογραφίες.

Σκεφτείτε πόσα προσωπικά δεδομένα υπάρχουν και μπορεί οποιοσδήποτε να τα εκμεταλλευτεί.

Τα αιτήματα φιλίας και οι ψεύτικοι λογαριασμοί

Πρέπει να είμαστε πολύ υποψιασμένοι. Συνήθως οι επιτήδειοι μας στέλνουν μήνυμα ότι κάτι επείγον συμβαίνει και θα πρέπει αυτή η αίσθηση του επείγοντος να μας προβληματίσει.

Για διαρροή δεδομένων

Αφορά ένα παλιό κενό ασφαλείας που κάλυψε άμεσα η facebook. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάζουμε συχνά κωδικούς ανα τακτά χρονικά διαστήματα για να είμαστε ασφαλείς.

www.ertnews.gr

Μαρία Νικολαΐδου
image}

Αφήστε μια απάντηση