Ενίσχυση της εστίασης – Τι ισχύει στο λιανεμπόριο – Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί (video)

Σε γρίφο εξελίσσεται η ημερομηνία επαναλειτουργίας της εστίασης. Η απόφαση θα ληφθεί ύστερα από σχετική εισήγηση των ειδικών με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας αλλά και με δυο ισχυρούς συμμάχους, την αλλαγή του καιρικών συνθηκών που θα μας επιτρέπει να είμαστε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους αλλά και τα self test.

Προκειμένου οι επιχειρήσεις της εστίασης να είναι έτοιμες να επαναλειτουργήσουν η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, με κεφάλαιο κίνησης σε ποσοστό 7% επί του τζίρου του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα έχει εμφανίσει πέρυσι μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2019.

Οι επιχειρήσεις, με τη σειρά τους, θα πρέπει μέχρι 31/12 να προσκομίσουν τιμολόγια που να αποδεικνύουν ότι με την επιδότηση κάλυψαν ένα μέρος από τις δαπάνες για αγορά αναλώσιμων προϊόντων. Το μέγιστο ύψος της επιδότησης, ανά επιχείρηση, ανέρχεται σε 100.000 ευρώ

Ο συνολικός προϋπολογισμός τού προγράμματος ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ.

“Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά 1 δις. ευρώ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ (με Τομεάρχες Τουρισμού και Εργασίας Νοτοπούλου – Ξενογιαννακοπούλου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού Αυλωνίτη) απάντησε πως: “Γνωστή η τακτική της Κυβέρνησης της ΝΔ να νομοθετεί μέτρα με μικρό χρονικό ορίζοντα, κρατώντας αιχμάλωτους χιλιάδες εργαζομένους στον τουριστικό-επισιτιστικό κλάδο. Στην τακτική αυτή έρχεται να προστεθεί και η προχειρότητα και αδιαφορία για την υλοποίησή τους”.

Οι αιτήσεις για την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας ependyseis.gr. Η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχές Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου.

Οι ημερομηνίες για την εστίαση

Στο κυβερνητικό ημερολόγιο είναι μαρκαρισμένες δύο ημερομηνίες. Η 19η και η 26η Απριλίου. 

Πρόθεση είναι τα καταστήματα της εστίασης να επαναλειτουργήσουν πριν το Πάσχα, με στόχο να επωφεληθούν από την εορταστική περίοδο. Όμως, ακόμα και αυτή η πρόθεση είναι υπό την αίρεση του αποτυπώματος που θα έχει η πανδημία τις επόμενες εβδομάδες.

Στο σημείο αυτό, να διευκρινίσουμε ότι, όταν μιλάμε για άνοιγμα, εννοούμε μόνο με τη χρήση εξωτερικών χώρων και με μέτρα προστασίας, όπως η απόσταση ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

Όλα αυτά είναι σενάρια που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο επιθυμεί, σε κάθε περίπτωση, ελεγχόμενο και σταδιακό άνοιγμα, με αποφάσεις που δε θα διακινδυνεύουν την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το λιανεμπόριο

Με αυστηρά μέτρα και κανόνες επαναλειτουργεί τη Δευτέρα το λιανεμπόριο. ΟΙ καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους με click inside αλλά και click away. Πολυκατάστημα και εμπορικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

“Προετοιμαζόμαστε εδώ και 1 1/2 μήνα για τη Δευτέρα που θα ανοίξουμε, θα το διαπιστώσει ο καταναλωτής, δεν χρειάζεται βιασύνη, υπάρχουν προϊόντα, θα τα καταφέρουμε”, δηλώνει ο Γιάννης Αλεξίου, ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης.

Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τμ με μέγιστο όριο τα 20 άτομα. Οι πολίτες θα έχουν τρεις ώρες διορία για να κάνουν τις αγορές τους στέλνοντας ένα μήνυμα ημερησίως στο 13032. Για ψώνια επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις πρώτα όμως θα πρέπει να έχουμε κλείσει ραντεβού με το κατάστημα της επιλογής μας.

Πως θα κλείνει όμως ο καταναλωτής ραντεβού με το κατάστημα; 

O Mάκης Σαββίδης αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, επισημαίνει: “για παράδειγμα αν θέλει να επισκεφθεί δύο καταστήματα στις 12 και μία, θα πρέπει να κλείσει ραντεβού, να έχει μαζί του τα επιβεβαιωτικά email ή μήνυμα για τυχόν έλεγχο πριν επισκεφθεί το κατάστημα”

EUROKINISSI

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σάββατα και τις Κυριακές απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για άσκηση με τον κωδικό 6 στο 13033. Εντός αυτοκινήτου επιτρέπονται έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

Την Παρασκευή θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το πλήρες σχέδιο για τα self test, τα οποία από την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται στα φαρμακεία.

Ποιοι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται σε self test; 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τεστ θα κάνουν όσοι εργάζονται στους κλάδους του λιανεμπόριού, τουρισμού, εκπαίδευσης, μεταφορών, μεταποίησης, εκπαίδευσης και δικαιοσύνης.

Όπως δήλωσε ο Σταύρος Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης: “είμαστε θετικοί σε ότι μας υποδείξουν οι ειδικοί, ακόμα και ένα σελφ τέστ, αν νιώθεις ότι κάτι έχεις μπορείς να κάνεις και ράπιντ είναι πολύ εύκολο”.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε: “Φτάσαμε Μέχρι και τα 50.000 τεστ την ημέρα, σε αντίθεση με άλλες φορές που ήδη τα διαθέτουν στην αγορά η κυβέρνηση αποφάσισε να δίνονται δωρεάν τέσσερα self test το μήνα σε κάθε πολίτη. Κατά προτεραιότητα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και τα τεστ είναι εργαλείο για να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία”.

“Ακόμα και τα τεστ θα αποτελούν ζήτημα ευθύνης των πολιτών, αντί να ακολουθήσουμε την ορθή επιστημονικά λύση της συνταγογράφησής τους. Στην χώρα της ατομικής ευθύνης οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τίποτα είναι τα κυβερνητικά στελέχη”, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Πότε και πως θα ανοίξουν τα σχολεία; 

Το άνοιγμα των σχολείων σύμφωνα τα σημερινά δεδομένα θα ξεκινήσει από τα Λύκεια θα ακολουθήσουν τα Γυμνάσια και στο τέλος οι χαμηλότερες βαθμίδες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα Λύκεια να λειτουργήσουν από τις 12 Απριλίου αφού ξεκινήσει πρώτα η διαδικασία των self τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Οι εμβολιασμοί

Ένα νέο θλιβερό ρεκόρ καταγράφηκε την Πέμπτη 1/4 με τον αριθμό των ασθενών με αναπνευστική υποστήριξη να ανεβαίνει και άλλο. 755 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και το σύστημα υγείας στην Αττική αλλά και στη Θεσσαλονίκη είναι σε κατάσταση ασφυξίας.

Στο Λαϊκό που εφημέρευε όλη τη νύχτα, οι εισαγωγές χτύπησαν «κόκκινο».

«Βλέπουμε αυξανόμενη τάση ασθενών που θα χρειαστούν ΜΕΘ, έχουμε ανθρώπους 3-4 ημέρες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ», δήλωσε ο Τάσος Αντωνόπουλος πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο “Λαϊκό”.

Στην εφημερία «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, η κατάσταση θυμίζει τον περασμένο Νοέμβριο. Έγιναν 50 εισαγωγές και όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Ο Χρήστος Παπαστεργίου γιατρός στο «Παπαγεωργίου», αναφέρει: «Δυστυχώς ήταν η χειρότερη εφημερία από αυτές που έχουμε στο 3ο κύμα

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε ο αριθμός των νέων μολύνσεων. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.491 κρούσματα και 67 θανάτους. Από τα νέα κρούσματα τα 1649 εντοπίστηκαν στην Αθήνα και τα 467 στη Θεσσαλονίκη.

“Αυτό θα το παρατηρήσουμε και τις επόμενες εβδομάδες στις ΜΕΘ θα αργήσει να έχει ύφεση», αναφέρει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Το σύστημα υγείας θα πάρει βαθιά “ανάσα” από τη μετατροπή του Θριάσιου σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κορονοϊό, αλλά και με τη δημιουργία 51 νέων κλινών ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία: «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς», “ΛαΪκό”, «Ιπποκράτειο», “Ελπίς”, «Κωνσταντοπούλειο» και «Αττικόν».

Σε εμβολιαστικό κέντρο της Αγίας Παρασκευής, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε από κοντά την έναρξη εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίζονται μεταξύ των πολιτών και του κράτους, με αφορμή και τον εμβολιασμό που προχωρά.

Όπως δήλωσε: “Τη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη, επειδή τώρα συζητάμε, ξέρετε, για το Ταμείο Ανάκαμψης και πολλοί μπορεί να φαντάζονται ότι αυτά είναι κάποια χρήματα τα οποία δεν τους αφορούν καθόλου, σας διαβεβαιώνω ότι ένα μεγάλο κομμάτι των πόρων που θα διατεθούν στην Υγεία θα αφορούν τις δομές Πρωτοβάθμιας περίθαλψης”.

Η πλατφόρμα για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου άνοιξε στις 19 Μαρτίου. Το σύνολο των προγραμματισμένων ραντεβού 1ης και 2ης δόσης ανέρχονται σε 229.748. Τις πύλες τους άνοιξαν και τα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό.

Σε κάθε mega εμβολιαστικό κέντρο θα γίνονται σε πλήρη ανάπτυξη 5000 εμβολιασμοί ημερησίως.

Στον κόσμο

Να βάλουν μπρος τις μηχανές και να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ασκώντας κριτική για απαράδεκτες καθυστερήσεις σε μία γεωγραφική περιοχή όπου καταγράφεται δραματική αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

“Τα εμβόλια αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για έξοδο από την πανδημία. Ωστόσο οι ρυθμοί των εμβολιασμών είναι απαράδεκτα αργοί”, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 10% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με μία δόση και μόλις το 4% είναι πλήρως εμβολιασμένο, την ώρα που η ταχύτατη εξάπλωση του νέου κορονοϊού, καθιστά πιο πιθανή την εμφάνιση επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν τόνισε πως: “Τις επόμενες εβδομάδες, θα αυξήσουμε περαιτέρω τον αριθμό των δόσεων που λαμβάνουμε και σταδιακά θα γίνουμε η ηγέτιδα δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων”.

Προς το παρόν πάντως, μπροστά στα 60.000 κρούσματα καθημερινά, ο Γάλλος Πρόεδρος, ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα- φρένα όπως τα αποκαλεί. Τα σχολεία κλείνουν για τουλάχιστον 3 εβδομάδες και επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Η κούραση όμως είναι διάχυτη. Λoκντάουν η συνέχεια και στο τέλος τι; αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα FIGARO.Οι ευρωπαϊκές αρχές έρχονται αντιμέτωπες και με τον σκεπτικισμό των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο της Astrazeneca. Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν την γερμανική κοινή γνώμη, Γερμανοί πολιτικοί άνω των 60 ετών, με τελευταίο τον Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ σπεύδουν να κάνουν συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η γενική διευθύντρια του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκου, Έμερ Κουκ, αναφέρει: «Σύμφωνα με τα τωρινά επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που θα υποστήριζαν τον περιορισμό της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου σε οποιονδήποτε πληθυσμό».

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στον τουρισμό αποτυπώνεται με τον πιο παραστατικό τρόπο στις εικόνες από τις άδειες παραλίες της Μαγιόρκα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποντάρει στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να μην χαθεί η σεζόν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε: “Τα πράσινα ψηφιακά πιστοποιητικά θα μας βοηθήσουν να ξεκινήσουμε ξανά τα ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια μέσα στην Ε.Ε. Στόχος μας είναι να τα καταστήσουμε λειτουργικά μέχρι το καλοκαίρι”.

Στην Ιταλία, γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και φαρμακοποιών. Το διάταγμα, το οποίο και φέρει την υπογραφή του Mario Draghi προβλέπει ότι σε περίπτωση άρνησης του εμβολίου, οι αρνητές θα μετατίθενται σε τομείς που δεν προβλέπουν επαφή με ασθενείς και ευάλωτες ομάδες.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Δημήτρης Γκάτσιος, Μάριος Κωνσταντινίδης, Ηλίας Κούκος, Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ανδριάνα Μαγγανιά

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση