Μυστήριο με περιστατικά άγνωστης εγκεφαλικής νόσου στον Καναδά

Μια σειρά περιστατικών ανθρώπων που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως απώλεια μνήμης και ψευδαισθήσεις, έχει προκαλέσει συναγερμό στους γιατρούς σε επαρχία του Καναδά.

Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι παρόμοια με αυτά της νόσου Creutzfeldt-Jakob (CJD), μιας σπάνιας και θανατηφόρας εγκεφαλικής διαταραχής και περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, ψευδαισθήσεις και μυϊκή ατροφία, σύμφωνα με την «Guardian».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, Καναδοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους γιατρούς στην επαρχία Νιού Μπράνσγουικ ότι παρακολουθούν 43 περιστατικά νευρολογικής νόσου άγνωστης αιτίας. Το πρώτο περιστατικό εντοπίστηκε το 2015, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι αξιωματούχοι παρατηρούν αύξηση στα περιστατικά. Συγκεκριμένα, το 2020 καταγράφηκαν 24 περιστατικά και φέτος άλλα έξι, σύμφωνα με το CBC News. Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια.

Οι γιατροί υποπτεύονταν αρχικά ότι τα περιστατικά ήταν της νόσου CJD, η οποία προκαλείται από λανθασμένα διπλωμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται prion. Ωστόσο, οι δοκιμές που διεξήχθησαν μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να το επιβεβαιώνουν.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη και στις τρεις αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί, ότι αυτή η ασθένεια σχετίζεται με τις πρωτεΐνες prion», είπε στο CBC News ο Δρ Neil Cashman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, ο οποίος μελετά σχετικές ασθένειες και εμπλέκεται στο έρευνα. «Ειλικρινά, αυτό με εξέπληξε».

Πολλές ερευνητικές ομάδες διερευνούν τώρα την αιτία, η οποία θα μπορούσε να είναι μια νέα ασθένεια ή πολλές διαφορετικές διαταραχές που είναι ήδη γνωστές

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν τα περιστατικά, τα συμπτώματα των ανθρώπων που νοσούν από αυτή την ασθένεια, χειροτερεύουν σταδιακά σε μια χρονική περίοδο από 18 έως 36 μήνες και περιλαμβάνουν ανεξήγητους πόνους και σπασμούς έως μυϊκή ατροφία και τρίξιμο δοντιών, αναφέρει η «Guardian».

Οι περισσότερες περιπτώσεις μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στη χερσόνησο Acadian στο βορειοανατολικό Νιού Μπράνσγουικ και κοντά στο Moncton, μια πόλη στα νοτιοανατολικά της επαρχίας. Δεδομένου ότι τα περιστατικά φαίνεται να περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, είναι πιθανό αυτές οι περιπτώσεις να οφείλονται σε μια περιβαλλοντική τοξίνη, ανέφερε το CBC News.

Οι ειδικοί επικεντρώνονται σε παράγοντες όπως η Β-μεθυλαμινο-L-αλανίνη (BMAA) και το δομοϊκό οξύ, δύο τοξίνες που μερικές φορές συσσωρεύονται στα ψάρια και τα οστρακοειδή, δήλωσε ο Cashman. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό παραμένει μια θεωρία προς το παρόν και ότι η εύρεση της πραγματικής αιτίας θα μπορούσε να πάρει χρόνο.

«Είναι πιθανό οι έρευνες να μας δώσουν την αιτία σε μια εβδομάδα ή σε ένα χρόνο», είπε.

ΠΗΓΗ: Livescience

 

 

 

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη