Μακριά η Σελήνη και ο Άρης παρά την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος

Η Σελήνη έχει τεθεί στο στόχαστρο των επόμενων διαστημικών αποστολών. Η αποστολή Artemis I θα είναι η πρώτη εκτόξευση του μη στελεχωμένου διαστημοπλοίου Orion της ΝΑSA σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη που θα ανοίξει το δρόμο για στελεχωμένες αποστολές στον Άρη με μεσοσταθμό τη Σελήνη.

Το πρόγραμμα Artemis I είναι αυτό που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τις διαστημικές αποστολές όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών Μανώλης Γεωργούλης στο Ο3 της ΕΡΤ3. Το πρόγραμμα που μπήκε σε εφαρμογή το 2017, πήρε το όνομά του από την αδερφή του Απόλλωνα ο οποίος είχε δώσει το όνομά του πριν από περίπου 50 χρόνια στο σεληνιακό πρόγραμμα Apollo.

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Γεωργούλης αυξημένο ενδιαφέρον για τη Σελήνη δείχνουν εκτός από τις ΗΠΑ η Κίνα και πολλές άλλες χώρες παρόλο που είναι δύσκολο να μιλάμε ακόμη και σήμερα για παρατεταμένη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη και ακόμη περισσότερο στον Άρη.

Για να συνειδητοποιήσουμε μάλιστα οι… γήινοι τα μεγέθη ο κ. Γεωργούλης επισήμανε ότι ενώ για τη Σελήνη το ταξίδι διαρκεί 3 ημέρες για να φτάσει κανείς στον Άρη θα χρειαστούν έξι μήνες και στη συνέχεια για να παρατείνει την παραμονή του εκεί θα πρέπει να λύσει πολλά, ανυπέρβλητα μέχρι στιγμής, πρακτικά ζητήματα σχετικά με την ξεκούραση, τον ύπνο, το φαγητό, τη διατήρηση της ψυχικής του υγείας αλλά και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Άλλωστε, όπως σχολίασε ο ίδιος μιλώντας για τα μελλοντικά σχέδια που προβλέπουν ακόμη και τη λειτουργία ξενοδοχείων στο διάστημα, ο άνθρωπος έχει πολλά πιο φιλικά και πιο κοντινά στον ίδιο περιβάλλοντα να εξερευνήσει βαθύτερα με τη μονιμότερη παρουσία του πριν τον Άρη που απέχει 55.000.000 χιλιόμετρα από τη Γη.

Μέχρι τότε εμείς θα έχουμε αρκετό χρόνο να αναλογιστούμε τι θα παίρναμε μαζί μας σε ένα πιθανό διαστημικό ταξίδι και τα μέλη των αποστολών να προβάρουν τη νέα στολή της NASA.

 

 

 

 

 

 

www.ertnews.gr

Χριστίνα Χαλεπλίδου