Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ στο Πρώτο Πρόγραμμα: Δεν θα αντέξουν οικονομία και εμπόριο παράταση του lockdown

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα για την κατάσταση στο λιανεμπόριο από το χτύπημα της πανδημίας. Όπως είπε, «είμαστε σε μία δύσκολη καμπή μετά από πέντε μήνες σε λοκντάουν για το λιανεμπόριο και την εστίαση και άλλους κλάδους όπως τις σχολές οδηγών και τους συναδέλφους των κυλικείων που έχουν έναν χρόνο να δουλέψουν.

»Για το λιανεμπόριο είναι μία λάθος πολιτική που ακολουθούμε εδώ και πέντε μήνες με το κλείσιμό του. Θα μπορούσε να λειτουργήσει με click inside από τον Δεκέμβριο και την τήρηση των μέτρων. Θεωρώ ότι θα βοηθούσε και στην ομαλότερη λειτουργία της αγοράς και στη μείωση των πόρων που διατίθενται στη στήριξη των επιχειρήσεων για να στηριχθούν άλλοι κλάδοι».

»Σήμερα μόνο το 17% των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα. Υπάρχει επιδότηση για την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος, μία επιχορήγηση των 5.000 ευρώ για να δημιουργηθεί ένα αξιοπρεπές ηλεκτρονικό κατάστημα και είναι το πρώτο βήμα. Αλλά ακόμη και αν είχαν ηλεκτρονικό κατάστημα το 100% των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, τη μερίδα του λέοντος θα την έπαιρναν τα μεγάλα καταστήματα, γιατί εφαρμόζουν πιο επιθετικές και προωθητικές ενέργειες».

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Καββαθάς είπε ότι «αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητάς είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει η αγορά το συντομότερο δυνατόν, δεν αλλάζει ούτε τη στρατηγική ούτε τους στόχους, δηλαδή εντός του Απριλίου να έχει ανοίξει ακόμη και η εστίαση. Και αυτό έχει να κάνει και με τους πόρους που έχει να διαθέσει για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, παρά τα μέτρα που παίρνει – και χθες εξαγγέλθηκαν άλλο 1 δισ. μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης – αλλά είναι σαφές ότι δεν θα αντέξει η οικονομία και ο κρατικός προϋπολογισμός να συνεχιστεί το παρατεταμένο κλείσιμο…»

»Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχει το επιδημιολογικό φορτίο. Δεν ξέρω τώρα που έχουμε κατά μέσο όρο 2.000 κρούσματα την ημέρα που έχουμε την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ ιδιαίτερα στις ΜΕΘ αν οι λοιμωξιολόγοι θα αποφασίσουν να προτείνουν το άνοιγμα στις 5 του μηνός και στις 12 του λιανικού εμπορίου και γύρω στις 20 της εστίασης. Αυτή είναι η ατμόσφαιρα που εισπράττω εγώ από συζητήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες».

 

 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση