Η νεανική επιχειρηματικότητα ξεκινάει από το σχολείο

Μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρατηρούσαν τις βρύσες του σχολείου τους που έσταζαν σπαταλώντας νερό κι έτσι σκέφτηκαν να φτιάξουν μία έξυπνη βρύση. Η βρύση αυτή κλείνει όταν δεν χρησιμοποιείται κι έτσι δεν ξοδεύεται αναίτια το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό.

Εκτός από το κέρδος για το περιβάλλον οι μαθητές του συγκεκριμένου λυκείου που υλοποίησαν την ιδέα τους έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μία start up προκειμένου να εκμεταλλευτούν μελλοντικά και επιχειρηματικά την ευρεσιτεχνία τους.  Ήδη η ιδέα τους βρήκε έδαφος σε ΟΤΑ των Τρικάλων και της Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο γενικός διευθυντής του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων Αργύρης Τζικόπουλος το σωματείο που εκπροσωπεί εκπαιδεύει κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές με στόχο να τους στηρίξει για να υλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Αυτό που προσπαθεί να περάσει στους μαθητές το σωματείο που λειτουργεί με τη μορφή ΜΚΟ. είναι ότι η αποτυχία επιτρέπεται.

«Δυστυχώς στο εκπαιδευτικό μας σύστημα η αποτυχία επιτρέπεται μόνο στο νηπιαγωγείο», παρατηρεί. «Εμείς μαθαίνουμε στους μαθητές ότι δεν πρέπει να τους αποθαρρύνει μία αποτυχία αφού στον κόσμο των start up είναι γνωστό ότι η επιτυχία έρχεται μετά από τρεις απόπειρες».

Μία ακόμη σημαντική πεποίθηση που είναι χρήσιμη για να προχωρήσουν επιχειρηματικά οι μαθητές με τις έξυπνες ιδέες και να γίνουν ολοκληρωμένοι επιχειρηματίες είναι ότι σε όλες τις δραστηριότητες το 1% είναι ταλέντο και το υπόλοιπο 99% σκληρή δουλειά.

 

www.ertnews.gr

Χριστίνα Χαλεπλίδου